Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

TI EINAI TO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Ή ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ NOCEBO

Φαινόμενο ή αποτέλεσμα NOCEBO
ειναι οταν ενας ασθενής επιδεινώνει από μόνος την κατάσταση της υγείας του, απο το γεγονός και μόνον ότι γνωρίζει πως είναι άρρωστος ή διότι είναι πεπεισμένος ότι αυτή πρόκειται να του τερματίσει τη ζωή του. Η λέξη παράγεται από το λατινικό ρήμα Nocere που σημαίνει...

προξενώ ζημιά.Ειναι αντιθετη του Placebo που σημαινει "Θα σε Ευχαριστήσω".

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ NOCEBO

Η πλέον γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ασθενούς ηταν του Sam Shoeman, ο οποίος στη δεκαετία του '70, διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος και πέθανε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η αυτοψία έδειξε άλλα πράγματα : ο όγκος ήταν πολύ μικρός και δεν είχε εξαπλωθεί. Η αιτία θανάτου ΔΕΝ ήταν ο καρκίνος. Ετσι τον Shoeman δεν τον σκότωσε ο καρκίνος, αλλά το ότι γνώριζε οτι είχε καρκίνο. Η ψυχολόγος Giuliana Mazzoni απο το University of Hull στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε ένα πείραμα με τους μαθητές της. Τους ζήτησε να εισπνεύσουν ένα δείγμα αέρα κανονικό και τους είπε ότι ενδέχεται να περιέχει μια τοξίνη που προκαλεί πονοκεφάλους και ναυτία. Μετά από λίγα λεπτά, πολλοί είχαν τα συμπτώματα μιας ασθένειας ανύπαρκτης, που σε μερικούς εμφανίστηκε πολλαπλασιαζόμενη στα συμπτώματα και στην ένταση.


Υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε για τις επιπτώσεις από τις ψευδείς πεποιθήσεις ή ιδέες σχετικά με την υγεία, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μπορούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας για σχεδόν οτιδήποτε.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αφορά κατοίκους της Νότιας Αφρικής στην πόλη Craigavon, οι οποίοι ζητούσαν για 2 εβδομάδες την απόσυρση ενός πύργου τηλεφωνιας στην οποία αποδίδουν όλα τα είδη διαταραχών της υγείας τους , από πονοκεφάλους μέχρι και προβλήματα στον ύπνο. Η εταιρεία απλώς τους κοινοποίησε ότι ο πύργος έχει μεταφερθεί από τον Οκτώβριο.

αποσπάσματα paratolmo