Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΟ ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ

Από το 2018 εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να γίνουν οι πρώτες επανδρωμένες πτήσεις από το νέο κοσμοδρόμιο που κατασκευάζει η Ρωσία στην επικράτειά της, στην περιοχή Βοστότσνι στην Άπω Ανατολή. Μέχρι σήμερα, η Ρωσία χρησιμοποιούσε το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν που είχε δημιουργηθεί επί Ε.Σ.Σ.Δ. Στο θέμα αναφέρθηκε ο...
πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του νέου κοσμοδρομίου, χαρακτηρίζοντάς το «από τα μείζονα και πλέον φιλόδοξα της σύγχρονης Ρωσίας». 
Μιλώντας στην τελετή θεμελίωσης του νέου κέντρου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε τη «στρατηγική» ανάγκη για ένα νέο κέντρο που θα προσφέρει στη Μόσχα «ανεξάρτητη πρόσβαση στο Διάστημα».
«Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το κοσμοδρόμιο έμεινε στο έδαφος, της φιλικής χώρας, του Καζακστάν. Ο πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας. Διατηρώντας τις πλέον φιλικές σχέσεις με το Καζακστάν, η χώρα μας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ που βρίσκεται εκεί. Υπογράψαμε μάλιστα συμφωνία με το Καζακστάν για τη χρήση του ως το 2050. Όμως, αναγκαζόμαστε για την κάλυψη των αναγκών μας να αναπροσαρμόσουμε τις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του κοσμοδρομίου στο Πλεσέτσκ. Για μια τέτοια ισχυρή διαστημική δύναμη όπως η Ρωσία αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, από το 2005 μιλάμε για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δικού μας κοσμοδρομίου εντός της ρωσικής επικράτειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πούτιν.
«Το σχέδιο αυτό, που είναι από τα μείζονα και πλέον φιλόδοξα της σύγχρονης Ρωσίας, όχι μόνο θα επιβεβαιώσει το πρωτοποριακό τεχνολογικό επίπεδο της Ρωσίας αλλά και θα δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες, ή μάλλον σε χιλιάδες νέους ειδικούς να αναδείξουν τα ταλέντα τους και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ρωσικών περιοχών της Άπω Ανατολής», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
«Από το νέο κοσμοδρόμιο στο Βαστότσνεϊ θα πραγματοποιούνται οι εκτοξεύσεις όλων των διαστημόπλοιων για λογαριασμό της Ρωσίας όσο και για ξένους εταίρους μας… Η Ρωσία, βέβαια, προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία της στον διαστημικό τομέα τόσο με το Καζακστάν όσο και με τους Γάλλους εταίρους μας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό, ως το 2011 πρέπει να ολοκληρωθεί η σύσταση του διαχειριστικού φορέα, τα 2015-2016 προγραμματίζεται να κατασκευαστεί η πρώτη εγκατάσταση εκτόξευσης και από τα 2018-2020 θα αρχίσουν οι πρώτες επανδρωμένες πτήσεις.
Η τοποθεσία του νέου κοσμοδρομίου στην περιοχή του ποταμού Αμούρ επιλέχθηκε λόγω της προσβασιμότητάς του από τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο, τον νέο αυτοκινητόδρομο Τσιτά-Χαμπάροφσκ και τον ίδιο τον ποταμό που είναι πλωτός. Για την πρώτη φάση του σχεδίου του νέου κοσμοδρομίου, έχει διατεθεί το ποσό των 24,5 δισ. ρουβλίων.

tvxs.gr