Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑ

Δεν έχει πλέον το δικαίωμα να εκδίδει νέα πιστοποιητικά πλοίων, σύμφωνα με την εθνική, διεθνή και κοινοτική νομοθεσία, ο Ελληνικός Νηογνώμονας, τουλάχιστον μέχρι τη λήψη οριστικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω στο αίτημα χορήγησης πλήρους αναγνώρισης στον Οργανισμό.
Ο Ε.Ν. για αυτόν τον λόγο έχει ζητήσει νέα συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συνάντηση η οποία πρόκειται να γίνει σήμερα.
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου όταν ο Νηογνώμονας δεν κατόρθωσε να πάρει από την Επιτροπή την παράταση περιορισμένης αναγνώρισης. Είχε προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια Κοινοτική Υπηρεσία (EMSA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο μετά τον έλεγχο από την EMSA και πριν την απόρριψη του αιτήματος του Νηογνώμονα, ο φορέας επιθεώρησης και πιστοποίησης ελέγχθηκε τόσο από το....
υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και από τη Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας. Η τελευταία κοινοποίησε στις 05/08 τόσο στο φορέα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση το θετικό της πόρισμα για συνέχιση της περιορισμένης αναγνώρισης το οποίο όμως δεν έγινε.
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή
Από σήμερα ο φορέας δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει νέα πιστοποιητικά πλοίων ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν μέχρι την 30.08.2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την λήξη τους. Πάντως όχι μετά τις 28 Φλεβάρη.
Όσον αφορά σε περιπτώσεις βλάβης ή ζημιάς πλοίου, ο Ε.Ν. μπορεί να κάνει τις αναγκαίες επιθεωρήσεις και να εκδίδει τα προβλεπόμενα βεβαιωτικά μόνο όμως υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Αρχής.
Όμως, υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα και με τα σκάφη αναψυχής καθώς 5.500 σκάφη αναψυχής, όλα τα αλιευτικά αλλά και τα υπόλοιπα μικρά ακτοπλοϊκά σκάφη είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Η αντίδραση της ΝΔ
Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Πλακιωτάκης επισημαίνει ότι με ευθύνη ηθελημένη η αθέλητη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για μια ακόμη φορά η ελληνική ναυτιλία δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα.
"Συγκεκριμένα, έληξε χθες η Περιορισμένη Αναγνώριση του Ελληνικού Νηογνώμονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το αρμόδιο υπουργείο όχι μόνο αποφάσισε να αναστείλει τη διμερή συμφωνία του, αλλά διεύρυνε την άρση της εξουσιοδότησης και αναγνώρισης του Ε.Ν. να εκδίδει Κυβερνητικά Πιστοποιητικά".
Ο τομεάρχης χαρακτηρίζει "παράλογες" τις ενέργειες του υπουργείου.
Και της Νομαρχίας
Την παρέμβαση της πολιτείας για να αποτραπεί επικείμενο "ναυάγιο" του Ελληνικού Νηογνώμονα που "θα συμπαρασύρει στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους, αλλά και θα κλονίσει το χώρο της ελληνικής ναυτιλίας", ζητά με επιστολή του ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, από τους αρμόδιους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Απασχόλησης, Αν. Λοβέρδο.

news247