Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΛΗΚΤΟΥΣ

Τα κυβερνητικά στελέχη που είναι υπεύθυνα για τη χάραξη και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής προσποιούνται τους έκπληκτους με τα αρνητικά αποτελέσματα των επιλογών τους.

Αποδίδουν την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, σε σχέση με τον προγραμματισμό του μνημονίου, στην ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης. Ήταν, όμως, φανερό ότι η οικονομική πολιτική που περιγράφεται στο μνημόνιο θα προκαλούσε... σοβαρή μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Θεωρούν ότι υπεύθυνες για την υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ είναι οι δυσκολίες της αγοράς και οι αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τα προβλήματα, όμως, της αγοράς συνδέονται με τη μεγάλη αύξηση των καταναλωτικών φόρων, ενώ η ίδια η κυβέρνηση χρειάστηκε ένα χρόνο για να αλλάξει τους προϊσταμένους των υπηρεσιών της εφορίας.

Τεράστια αποτυχία

Εντυπωσιασμένοι εμφανίζονται οι κυβερνητικοί παράγοντες και από τη μεγάλη μείωση της απόδοσης της εξαιρετικά βαριάς φορολογίας που έχει επιβληθεί στις επιχειρήσεις. Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται προκάλεσε την κατάρρευση της κερδοφορίας πολλών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο είναι μειωμένα κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009. Παρά τη βαρύτερη φορολογία που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις και την επαναλαμβανόμενη «έκτακτη» φορολογία των «υψηλών» κερδών, τα έσοδα του Δημοσίου περιορίζονται συνεχώς. Είναι γνωστό στην οικονομία ότι το 100% του λίγου είναι λίγο, αυτό, όμως, φαίνεται ότι δεν το έχουν αντιληφθεί τα αρμόδια στελέχη της τρόικας και της κυβέρνησης Παπανδρέου. Μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις φορολογίας των φυσικών και νομικών προσώπων και την εντυπωσιακή αύξηση των φόρων κατανάλωσης, η κυβερνητική ηγεσία «ανακαλύπτει» ότι οι επιλογές της δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν και δηλώνει «έκπληκτη» με τα αρνητικά αποτελέσματα.

Το ερώτημα είναι εάν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι σε θέση να χαράξει διορθωτική πορεία ή θα συνεχίσει να κινείται σε λάθος κατεύθυνση και να εντυπωσιάζεται κατά διαστήματα με τις παρενέργειες των επιλογών του.
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ-CITY PRESS