Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ;

Την «επιστράτευση» - και μάλιστα υποχρεωτική - πρωτοκλασάτων στελεχών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σφράγισε η αποστροφή του Γιώργου Πεταλωτή στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του
newsbeast.gr, στο Μαξίμου θεωρούν ότι η μάχη του Νοεμβρίου πρέπει... να δοθεί με πολιτικούς όρους, καθώς η κυβέρνηση θα δεχθεί την πίεση της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς που συσπειρώνονται σε ένα ετερόκλητο μεν πολιτικά, αλλά ισχυρό συμβολικά μέτωπο κατά του Μνημονίου.

Έτσι, το σημερινό μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου ανοίγει το δρόμο για τις επόμενες κινήσεις πριν τη ΔΕΘ και απηχεί τη λογική του πρωθυπουργού προς τα στελέχη του, η οποία θα είναι να δεχθούν την υποψηφιότητα που θα τους προτείνει, ειδάλλως θα δουν την έξοδο από την κυβέρνηση.


Μ' αυτά τα δεδομένα, η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά στην Αθήνα θεωρείται βέβαιη, ενώ για την Περιφέρεια Αττικής επανέρχεται το όνομα της Τίνας Μπιρμπίλη.


Επίσης, εξακολουθεί - παρά την περί του αντιθέτου φημολογία - να παίζει το όνομα του Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ δεν αποκλείεται η έκπληξη με άλλο κυβερνητικό στέλεχος που θα εγκατέλειπε ούτως ή άλλως το πόστο του στον... προαναγγελθέντα ανασχηματισμό ή ακόμη και με το στέλεχος των Οικολόγων, Μαρία Βασιλάκου.


Στην τελευταία περίπτωση, η υποψήφια περιφερειάρχης θα στηριχθεί και από τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.


Διαφορετικά είναι τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη, όπου η δυστοκία στην εξεύρεση κατάλληλου υποψηφίου και η δυσθυμία τοπικών στελεχών να στρατευθούν είτε στη μάχη για το Δήμο είτε στη μάχη για την Περιφέρεια δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον πρωθυπουργό να αποφασίσει ο ίδιος την υποψηφιότητα προβεβλημένου στελέχους.


Για το Δήμο, πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της στήριξης προς τον Γιάννη Μπουτάρη, ενώ για την Περιφέρεια η τελική επιλογή φαίνεται ότι θα γίνει μεταξύ Χάρη Καστανίδη και Γιάννη Μαγκριώτη. Ως αουτσάιντερ προβάλλει ο Σπύρος Βούγιας.


Για τον Πειραιά φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Γιάννη Μίχα, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κερδίζει έδαφος - παρά τις αντιδράσεις - η στηριξη προς τον Πέτρο Τατούλη.


Βέβαιες - εκτός απροόπτου - πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες των Σταύρου Αρναουτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης, Βαγγέλη Αργύρη για την Περιφέρεια Ηπείρου, Πάρι Κουκουλόπουλου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Άντζελας Γκερέκου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Κατερίνας Μπατζελή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ελπίδας Τσουρή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Έκτορα Νασιώκα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.


Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Κυριακής, με τη λήξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή.


Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, καθώς την επόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της ΔΕΘ (το επόμενο Σαββατοκύριακο).


Παρά τα όσα λέγονται περί «δομικών αλλαγών», οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει μόνον σε αντικαταστάσεις όσων επιλεγούν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.


Όλα δείχνουν, επίσης, ότι ο Γιάννης Ραγκούσης θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης (συντονιστή) και πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα μετακινηθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως θα φύγει από την κυβέρνηση η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη.


Αμετακίνητοι θα παραμείνουν οι υπουργοί που είναι οι κατ' εξοχήν συνομιλητές της «τρόικας», δηλαδή οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ρέππας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος.


Κρίσιμες για τις τελικές αποφάσεις θεωρούνται οι επόμενες 48 ώρες, όταν θα ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και από τις «καραμπόλες» θα συμπληρωθούν τα κενά κουτάκια στο σταυρόλεξο του νέου κυβερνητικού σχήματος...

newsbeast.gr