Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Πρόταση για νέες μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλωνΤο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται ένα σχέδιο για νέες περικοπές ύψους 3 δισ. ευρώ σε όλο το φάσμα των δαπανών του Δημοσίου για το 2010,όπως:

-Περιστολή των επιχορηγήσεων σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και Τοπική Αυτοδιοίκηση με ταυτόχρονη καθιέρωση πλαφόν στις πιστώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια.

-Πρόσθετες μειώσεις στις υψηλές συντάξεις.

-Δραστικές περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

-Επανεξέταση των κοινωνικών παροχών με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων.

Στο «στόχαστρο» τίθενται κονδύλια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται η ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία, λειτουργικές και άλλες δαπάνες, καθώς και οι αποδιδόμενοι πόροι.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πάγωμα των βασικών μισθών και συντάξεων στα φετινά επίπεδα, περικοπές στις υψηλές συντάξεις, περιστολές στις δεύτερες και υπόγειες αμοιβές στο δημόσιο και εφαρμογή και το 2011 του μέτρου για τις περικοπές στα επιδόματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η ακραία πρόταση για νέες μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, αλλά απορρίπτεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.