Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

"XΡΕΟΚΟΠΙΑ" ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την ίδια ημέρα που η νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ορκιζόταν στο Προεδρικό Μέγαρο και το Eurogroup ενέκρινε τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, επιβραβεύοντας τις έως τώρα προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της, οι διεθνείς αγορές έστελναν ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα.
Ωθούσαν την ψαλίδα μεταξύ γερμανικών και ελληνικών ομολόγων στις... 947 μονάδες βάσης, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο, οπότε επιτεύχθηκε η συμφωνία στήριξης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, καθιστώντας έτσι σαφείς τις πεποιθήσεις τους σχετικά τόσο με την οικονομική κατάσταση όσο και με την αξιοπιστία της χώρας μας.
Η Ελλάδα όχι μόνον δεν «πείθει» ακόμη, αλλά, κατά τα φαινόμενα, εμφανίζεται να οδηγείται ημέρα με την ημέρα όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία, ελεγχόμενη ή μη.
Τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου πληθαίνουν, οι εκτιμήσεις των αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων ως προς το ενδεχόμενο αυτό συγκλίνουν και οι πόρτες των διεθνών αγορών παραμένουν ερμητικά κλειστές για τη χώρα μας, δίδοντας έτσι τροφή σε δύο βασικά σενάρια:
Πρώτον, ότι, μετά τη λήξη της τρέχουσας τριετούς συμφωνίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η αδυναμία της χώρας μας να αποταθεί στην ανοικτή αγορά για τη χρηματοδότηση του δανεισμού της θα οδηγήσει στην παράτασή της κατά ακόμη τρία ή πέντε έτη και δεύτερον, ότι θα υπάρξει κάποια μορφή «ελεγχόμενης» χρεοκοπίας νωρίτερα.
Γιατί όμως θα έπρεπε να περιμένουμε ότι μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του διεθνούς επενδυτικού κοινού, όταν ακόμη και το εγχώριο, εμείς οι Έλληνες, συνεχίζουμε να στέλνουμε τις καταθέσεις μας στο εξωτερικό, όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος; Γιατί μας ξενίζει η σημαντική υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, κατά σχεδόν ένα δισ. ευρώ, όταν ολόκληρες επαγγελματικές τάξεις καθιστούν σαφές διαμέσου των συλλογικών τους φορέων ότι εφαρμόζουν μια συγκεκριμένη τακτική μη καταβολής ή τουλάχιστον καθυστέρησης της καταβολής ΦΠΑ, ώστε να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους;
Γιατί, αντίστοιχα, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρά, υπό το φως της ομολογημένης αυτής κατάστασης, σε μέτρα όπως η μηνιαία απόδοση του ΦΠΑ ή η σύνδεση του έμμεσου αυτού φόρου με κίνητρα που θα καθιστούσαν ελκυστική και απαραίτητη για τον φορολογούμενο πολίτη την εξασφάλιση των αποδείξεων για τις αγορές του;
Στο ίδιο μήκος κύματος, γιατί η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει να «τιμωρήσει» για ακόμη μία φορά τους πολίτες αυτής της χώρας, για την αναποτελεσματικότητα την οποία επιδεικνύει ο φοροεισπρακτικός της μηχανισμός, εξισώνοντας τη φορολογία πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης;
Αν δεν μπορεί, εν τέλει, ο υφιστάμενος εφοριακός μηχανισμός να αποδώσει τα «συμπεφωνημένα» και να κάνει σωστά τη δουλειά του, ώστε να παταχθεί η κοινωνική αδικία που ακούει στο όνομα φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή, ας δοθεί αυτή η δουλειά σε κάποιον που μπορεί να τη φέρει σε πέρας.
Ας δοθεί στις ελεγκτικές εταιρίες, ας δοθεί σε ξένους που έχουν εμπειρία από τις πατρίδες τους, ας δοθεί σε κάποιον που θα διασφαλίσει ότι στην Ελλάδα δεν θα πληρώνει μόνον το σύνηθες «υποζύγιο» του προϋπολογισμού… ο κοσμάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η έκθεση που δημοσίευσε το μπλογκ χτες. Είναι ολοφάνερο ότι ο ΓΑΠ με τον Παπακωνσταντίνου βυθίζουν τη χώρα στον όλεθρο.
 
citizengr