Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΣΤΟ 1/3 ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ;

Οι κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και τα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα πρέπει να μειωθούν στο ένα τρίτο - από το 40% που είναι σήμερα - των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού και παράλληλα ένα μέρος τους πρέπει να στραφεί προς τους τομείς της....
έρευνας και της τεχνολογίας. Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάνους Λεβαντόφσκι, σκιαγραφώντας τις προοπτικές για το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό.
Κατά τον κ. Λεβαντόφσκι, από τα περίπου 57 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα οι δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού για τον αγροτικό τομέα, αυτές θα πρέπει να υποχωρήσουν στα 43 δισ. ευρώ περίπου (το 1/3 του συνολικού κοινοτικού προϋπολογισμού των 130 δισ. ευρώ). Μια μείωση, δηλαδή, ύψους 25% στις αγροτικές δαπάνες.

Οι διαπραγματεύσεις, που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, για την κατάρτιση του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού, θα είναι, σύμφωνα με τον κοινοτικό Επίτροπο, οι πιο δύσκολες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες να ανακοινώσει τις αναλυτικές προτάσεις της επί του προϋπολογισμού και για το μέλλον των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.


ΑΠΕ - ΜΠΕ