Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Μεγάλη πτώση στην αγοραστική κίνησηΠτώση στην αγοραστική τους κίνηση τόσο στο τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου όσο και στην περίοδο των εκπτώσεων διαπιστώνουν εννιά στα δέκα καταστήματα που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.

Στην έρευνα καταγράφεται, επίσης, μια αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των καταναλωτών, με μόνο το...
17,95% να δηλώνει ότι πληρώνει με πιστωτική κάρτα.

«Το εν λόγω φαινόμενο ενδέχεται να οφείλεται στα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια δανεισμού των πιστωτικών καρτών και στην εκ των πραγμάτων ύπαρξη πολλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στα οποία δεν δίνεται πλέον πίστωση» αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.

Η πλειονότητα των εμπόρων κρίνει, παράλληλα, ως ανεπαρκή για την επιβίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Αποδίδουν την αλλαγή πλεύσης, αναφορικά με τις πολιτικές χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόσο στην έλλειψη ρευστότητας των ίδιων των τραπεζών όσο και στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση του τραπεζικού συστήματος, που, ενδεχομένως, προωθεί την απαξίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την αντικατάστασή τους από λίγους και ισχυρούς.

Επτά στις δέκα επιχειρήσεις, τέλος, προειδοποιούν ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, λόγω της μείωσης του τζίρου.