Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΣΤΟ "ΣΦΥΡΙ" Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ;

Σε απέραντο... ουζερί πάνε να μετατρέψουν τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης! Η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) σκοπεύει να τη βγάλει στο... σφυρί, παραχωρώντας την σε ιδιώτες για τα επόμενα 50 χρόνια. Οι ιδιώτες θα αναλάβουν την εκμετάλλευση χώρου έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων (!) στην καρδιά της πόλης, φτιάχνοντας αναψυκτήριο 1.500 τ.μ. και εστιατόριο 2.500 τ.μ.

Επιπλέον, σε όλη τη Νέα Παραλία προβλέπονται «πάρκα εγκαταστάσεων αναψυχής». Αυτό ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες να προχωρήσουν στη δημιουργία διάφορων υποδομών, οι οποίες θα τους αποφέρουν χρήμα. Και βέβαια η ΚΕΔ θα λάβει τα ανάλογα ανταλλάγματα για την ενοικίαση του χώρου.
Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι άσχετες με τα σχέδια του κεντρικού δήμου, ο οποίος προωθεί την κατασκευή στην περιοχή τριών συν μίας μαρίνας, οι οποίες απαιτούν και χερσαίες εγκαταστάσεις. Ετσι, ο μοναδικός πνεύμονας της Θεσσαλονίκης, το παραλιακό της μέτωπο, κινδυνεύει να μετατραπεί από όαση των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης σε χώρο... αδιάκοπης διασκέδασης. Με τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους περιπατητές να απειλούνται με έξωση από τον τελευταίο ίσως μεγάλο ελεύθερο χώρο στο κέντρο της πόλης.
Ο κίνδυνος τα... τραπεζάκια να κυριαρχήσουν ακόμη και στο χώρο αυτόν είναι ορατός και προβλέψιμος, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της πόλης. Αν συνυπολογίσουμε τις αυθαίρετες κατασκευές που ήδη υπάρχουν στο παραλιακό μέτωπο, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το... έγκλημα θα είναι ολοκληρωτικό.
Αξιοποίηση
Την... αξιοποίηση της Νέας Παραλίας επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον «Α» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης, Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Ακινήτων της ΚΕΔ, Γιώργος Μητρόπουλος. «Η Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι δημόσιο και όχι δημοτικό ακίνητο. Υπάρχει προγραμματική συμφωνία, η οποία υπογράφηκε προ τετραετίας, μεταξύ της ΚΕΔ και του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο μνημόνιο αυτό προβλεπόταν και τα πάρκα που έφτιαξε ο δήμος. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ευρύτερα το παραλιακό μέτωπο», σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, η προγραμματική συμφωνία προέβλεπε την παραχώρηση της Νέας Παραλίας προς χρήση στο δήμο για 49 χρόνια, προκειμένου να προχωρήσει στην ανάπλασή της και όχι την είσοδο ιδιωτών σε αυτήν...

αγγελιοφόρος