Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΩ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Πρώην προϊσταμένη στα ΕΛΤΑ κατήγγειλε στο Συνήγορο του Πολίτη ότι έχασε τη θέση της κατά τη διάρκεια άδειας ανατροφής τέκνου που είχε λάβει, σε συνέχεια άδειας μητρότητας που είχε πάρει προηγουμένως, με μισθολογικό επακόλουθο τη στέρηση του σχετικού επιδόματος θέσης ευθύνης.

Σύμφωνα με τον ΣτΠ τα ΕΛΤΑ βασίστηκαν σε διάταξη της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης 2003-04 η οποία αναφέρει ότι... όταν υπάλληλος σε θέση ευθύνης, απουσιάζει για οποιοδήποτε λόγο πάνω από τρεις μήνες από τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια του έτους, μπορεί να αντικατασταθεί και η θέση του, ακολούθως, προκηρύσσεται εκ νέου.


Ωστόσο, η ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι η νομοθεσία (ν.3488/2006) απαγορεύει οποιαδήποτε άμεση, ή έμμεση, διάκριση λόγω φύλου ως προς την επαγγελματική εξέλιξη του εργαζομένου στον ιδιωτικό, δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προβλέπει, επίσης, ότι η εργαζόμενη που έχει λάβει άδεια μητρότητας δικαιούται, μετά το πέρας της άδειας αυτής, να επιστρέψει στη θέση εργασίας της ή σε ισοδύναμη θέση, με τους ίδιους επαγγελματικούς όρους και συνθήκες.


Με ανακοίνωσή του, ζήτησε συνεπώς, από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ να αποκαταστήσει την καταγγέλλουσα στα καθήκοντα της προϊσταμένης, τόσο υπηρεσιακά όσο και μισθολογικά. 

24wro