Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΝΕΡΟ "ΔΙΩΧΝΕΙ" ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ

Είστε από αυτούς που γενικά ακολουθούν υγιεινό τρόπο διατροφής, αλλά κατά καιρούς κάνουν ένα διάλειμμα και απολαμβάνουν «απαγορευμένους» γαστρονομικούς πειρασμούς; Αν ναι, τότε προκαλείτε μεγαλύτερο κακό στο σώμα σας απ’ αυτό που...


...ενδεχομένως νομίζετε, καθώς επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ακόμα και μια μικρή περίοδος κατανάλωσης junk food κάνει τον οργανισμό επιρρεπή στην πρόσληψη βάρους για μια ζωή.

Σουηδοί επιστήμονες ζύγισαν και μέτρησαν τις διαστάσεις δεκαοχτώ αδύνατων, υγιών και δραστήριων αντρών και γυναικών, από τους οποίους ζήτησαν στη συνέχεια να διπλασιάσουν για έναν μήνα τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν. Οι εθελοντές του πρώτου γκρουπ, ηλικίας γύρω στα 20, κατανάλωναν τουλάχιστον δύο γεύματα fast food την ημέρα και ασκούνταν ελάχιστα. Οι εθελοντές του δεύτερου συνέχισαν κανονικά τη ζωή τους. Μέσα σε τριάντα μέρες το πρώτο γκρουπ είχε πάρει περισσότερα από έξι κιλά, ωστόσο έξι μήνες αργότερα είχε χάσει σχεδόν όλο το βάρος που είχε πάρει. Ακριβώς 2,5 χρόνια μετά οι ειδικοί έκαναν και πάλι μετρήσεις στα δύο γκρουπ και διαπίστωσαν ότι τα μέλη του πρώτου ήταν κατά μέσο όρο τρία κιλά βαρύτερα από ό,τι πριν από την έναρξη του πειράματος, τη στιγμή που οι εθελοντές του δεύτερου γκρουπ δεν είχαν παχύνει καθόλου. Το μεγαλύτερο μέρος του περιττού λίπους, μάλιστα, είχε αποθηκευτεί στους γοφούς.

«Η αύξηση του λίπους ήταν μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη και βραχυχρόνιες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στην υγεία» εξηγεί η Ασα Εμερσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας, επισημαίνοντας ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα γιατί η υπερφαγία fast food έχει τα εν λόγω αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, διαφορετική έρευνα αποκαλύπτει ότι το μυστικό για την απώλεια βάρους δεν είναι άλλο από την κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν από κάθε γεύμα. Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αδυνατίσει κανείς, αφού γεμίζει το στομάχι κάνοντάς το να χωρά μικρότερες ποσότητες φαγητού και, επιπλέον, δεν έχει θερμίδες.
espressonews