Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΡΙΣΚΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

Ανεβάζει ψηλά τον πήχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ο Αντώνης Σαμαράς. «Η ανοδική μας πορεία έχει ήδη αρχίσει και στους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί», δήλωσε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. «Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακριβώς αντίστροφα: Η μεγάλη πτώση του έχει αρχίσει και στους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί...»...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ρίχνει το βάρος του στον β' γύρο, που προσφέρεται για την έκφραση ενός «μεγάλου πλειοψηφικού κοινωνικού συνασπισμού» που θα έχει τα χαρακτηριστικά....
του αντι-Μνημονίου. Ο στόχος είναι να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη οι υποψήφιοι της Ν.Δ. αφού η ψήφος δεν είναι πλέον τόσο κομματική τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, που η αναμέτρηση γίνεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Σ' αυτόν τον συνασπισμό εκτιμά ότι μπορούν να συναντηθούν η Ν.Δ. με την Αριστερά και ιδιαίτερα το ΚΚΕ, αλλά και τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι το πρώτο κρας τεστ που περνάει ο Αντώνης Σαμαράς μετά την εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ. και το 8ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που τον ανέδειξε απόλυτο κυρίαρχο του κόμματος. Ανοιχτή μπροστά του είναι η πρόκληση να κερδίσει ή να χάσει το πρώτο τόσο σημαντικό προσωπικό του στοίχημα.

Πέντε είναι τα μεγαλά ρίσκα που αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς με την τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα:

Αντι-Μνημόνιο

1 Η επιλογή του να αναδείξει τη στρατηγική του αντι-Μνημονίου σε κεντρική του κόμματος καθ' οδόν για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ. Σαφώς και έχει πολιτική βάση. Η κοινωνική αναφορά της βρίσκεται στη λαϊκή δυσαρέσκεια που θα διευρύνεται μετά και τα νέα μέτρα που βλέπει να έρχονται από την αναθεώρηση του Μνημονίου. Αν όμως δεν του δώσει τις νίκες στις οποίες προσδοκά, τότε θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η Ν.Δ. δεν εισέπραξε την απογοήτευση στην οποία οδηγούν πολλές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο Κικίλιας

2 Η απόφασή του να κατεβάσει τον 36χρονο γιατρό, πρώην μπασκετμπολίστα και αντιδήμαρχο Βασίλη Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής των τεσσάρων εκατομμυρίων, που είναι το βαρόμετρο των εκλογών, διχάζει τη Ν.Δ. Κάποια στελέχη είναι υπέρ, άλλα ήδη προεξοφλούν την ήττα της Ν.Δ. Εκφράζουν μάλιστα το φόβο μήπως ο Κικίλιας δεν περάσει ούτε στον δεύτερο γύρο. «Το πείραμα των φρέσκων προσώπων θα μπορούσαμε να το κάνουμε σε άλλη περιφέρεια ή δήμο μικρότερης σημασίας» λένε. «Αν το ΠΑΣΟΚ κάνει περίπατο στην αχανή περιφέρεια της Αττικής σε εποχή του Μνημονίου της απελπισίας, τότε θα πρέπει να κάνουμε πολλές αναθεωρήσεις μετά τις εκλογές» τονίζουν. Ο Σαμαράς υπερασπίζεται τη στρατηγική του, της ανανέωσης των προσώπων, στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τις αμαρτίες των παλαιών, κάτι που είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Δυσαρεστημένοι

3 Δεν πέτυχε να πείσει ότι δεν λειτουργεί αρχηγικά. Στην Εκτελεστική Γραμματεία είπε ότι τον Ιούνιο στάλθηκε σε 800.000 μέλη της Ν.Δ. επιστολή που ζητούσε από τον καθένα να υποδείξει υποψήφιους αυτοδιοικητικούς άρχοντες. «Υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες απαντήσεις» τόνισε. «Αυτές λήφθηκαν προσεκτικά υπ' όψιν σε πολλές περιπτώσεις. Ιδιαίτερα για υποψήφιους δημάρχους». Από την άλλη, όμως, βουλευτές της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου, της Αττικής κ.λπ. διαμαρτύρονται ότι ουδέποτε κλήθηκαν στη Ρηγίλλης να πουν τη γνώμη τους. Τοπικές έριδες προκάλεσε και ο υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση Βασίλης Μιχαλολιάκος με τις εισηγήσεις που έκανε. Δύσκολο όλοι αυτοί οι δυσαρεστημένοι να δώσουν τα ρέστα τους για να εκλεγούν αυτοί που δεν εγκρίνουν.

Διαγραφές

4 Ο Α. Σαμαράς επιχειρεί συστράτευση της Ν.Δ. με απειλές για διαγραφές. Σίγουρα δεν μπορεί ένας πρόεδρος κόμματος να δέχεται συνεχώς αμφισβητήσεις. Αντιδρούν όμως στις επιλογές που έκανε όχι μόνο οι «ντορικοί», αλλά και δικά του στελέχη (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Θεσσαλονίκης κ.λπ.). Ο κύκλος της εσωστρέφειας δύσκολα θα κλείσει. Κάποια στελέχη στυλώνουν ακόμη περισσότερο τα πόδια τώρα. Θα διαγράφεται όποιος λέει διαφορετική άποψη;

«Λεφτά υπάρχουν»;

5 Παρουσιάζοντας την πρόταση της Ν.Δ. για απαλλαγή από το Μνημόνιο μία ώρα αρχύτερα, υπόσχεται ότι το έλλειμμα θα έχει εκμηδενιστεί σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα και το δημόσιο χρέος θα είναι ύστερα από μια τετραετία κάτω από 100% του ΑΕΠ, ενώ με βάση το Μνημόνιο θα πλησιάζει τότε το 150%! Αυτές οι δεσμεύσεις παραπέμπουν στο προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. Αν χαϊδεύοντας αυτιά επιτύχει να ανεβάσει τα ποσοστά της Ν.Δ. θα δείξει. Εκτός και αν οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν πλέον.

www.enet.gr