Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

«Χειρόφρενο» στην πολιτική πιστώσεων έχουν «τραβήξει» οι εταιρείες καυσίμων που λόγω της κρίσης που πλήττει τον κλάδο, επιχειρούν να μαζέψουν τα ανοίγματά τους. «Χειρόφρενο» στην πολιτική πιστώσεων έχουν «τραβήξει» οι εταιρείες καυσίμων που λόγω της κρίσης που πλήττει τον κλάδο, επιχειρούν να μαζέψουν τα ανοίγματά τους.

Πληροφορίες του «Κεφαλαίου» αναφέρουν ότι ήδη οι μεγάλοι του κλάδου εφαρμόζουν έως και στο 95% των πρατηρίων τους πολιτική μετρητών στις συναλλαγές τους με τα πρατήρια. Ακόμη και στις επιταγές δεν γίνονται δεκτές οι μεταχρονολογημένες και ζητείται πρώτα... η πληρωμή τους, προκειμένου να προμηθευτεί ένα πρατήριο με καύσιμα.

Προ κρίσης οι συναλλαγές μεταξύ εταιρειών εμπορίας γίνονταν με επιταγές έως και 15 ημερών, ενώ οι πιστώσεις των ΕΛΠΕ έφταναν και τις 40 μέρες. Για τα διυλιστήρια είναι γνωστό ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι εταιρείες εμπορίας έχουν γίνει ακόμη πιο προσεκτικές και επιχειρούν να μαζέψουν τις πιστώσεις τους.

Στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου τους, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου συναλλάσσονται με μετρητά ή επιταγές ημέρας, γεγονός που εξηγεί και τα προσωρινά λουκέτα για όσους δεν έχουν ρευστό να κινηθούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται νέες αλλαγές και στην πιστωτική πολιτική των διυλιστηρίων, κάτι που υπονόησε και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ., Ι. Κωστόπουλος.
 

www.capital.gr