Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΕΜΕΙΝΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS

Σε χαμένη υπόθεση για την εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS κινδυνεύει να εξελιχθεί το περιβόητο ταξίδι μελών της στο Μόναχο προκειμένου να εξετάσουν τον φυγόδικο Μ. Χριστοφοράκο, αλλά και τους πρώην διαχειριστές των «μαύρων ταμείων», Κουτσενρόιτερ και Ζίκατσεκ.
Ο εφέτης Γ. Χριστοδούλου, ο οποίος εδώ και εβδομάδες είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες του για τη Γερμανία, ώστε να....

προετοιμάσει τις επαφές της αποστολής των Ελλήνων βουλευτών, βρίσκεται ακόμη εγκλωβισμένος στην Αθήνα.
Και αυτό διότι αν και σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία του Μονάχου έχει ανάψει το «πράσινο φως» στο αίτημα της δικαστικής συνδρομής που έχουμε ζητήσει, ώστε τα τρία πρώην στελέχη να συναντήσουν τους βουλευτές, εντούτοις το θέμα έχει κολλήσει στον Γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος πρέπει να δώσει και την τελική έγκριση.
Οι ημέρες όμως περνούν, ενώ πλησιάζει και η 20ή Οκτωβρίου, καταληκτική ημερομηνία, όπου η εξεταστική επιτροπή πρέπει να παραδώσει το πόρισμα ή τα πορίσματά της, μετά την πρόσφατη παράταση που πήρε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται έχει απογοητεύσει πολλούς βουλευτές της επιτροπής που θεωρούν ότι η μη επίτευξη του ταξιδιού πλήττει ευθέως το κύρος της επιτροπής. Αλλοι πάντως δεν τρέφουν ιδιαίτερες φιλοδοξίες.
Θεωρούν δηλαδή ότι οι τρεις κύριοι, ακόμη και στην περίπτωση που δεχτούν να καθήσουν απέναντί τους, δεν πρόκειται να διαφωτίσουν περαιτέρω την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί ανάγκασαν τον πρόεδρο της επιτροπής Σ. Βαλυράκη να συγκαλέσει εκτάκτως τα μέλη της την ερχόμενη Τετάρτη ώστε να βρεθούν τρόποι απεμπλοκής από το αδιέξοδο.
Εντύπωση προκαλεί πάντως ο τρόπος που χειρίζονται το μέγα αυτό σκάνδαλο τα θεσμοθετημένα όργανα της Ε.Ε. Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος πως ισχύει ό,τι και για την ελληνική οικονομία. Την επερχόμενη καταστροφή που όλοι γνώριζαν, αλλά καμία πρωτοβουλία δεν πήραν.
«Europol»
Την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας συμμετείχε στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της επιτροπής για τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον της οποίας είχαν κληθεί εκπρόσωποι της «Europol» και της «Eurojust».
Αν και τα στελέχη των προαναφερόμενων ευρωπαϊκών οργάνων αντιμετώπισαν με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Ελληνα βουλευτή, δεν βρήκαν λέξη να πουν στα ερωτήματα που έθεσε για τη μη εμπλοκή των υπηρεσιών αυτών στην υπόθεση που ταλανίζει εδώ και χρόνια τη χώρα.

enet.gr