Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

"ΜΑΥΡΟΣ" ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Χωρίς συντάξεις Δεκεμβρίου και δώρο Χριστουγέννων κινδυνεύουν να μείνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 4%.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού, οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα...
μειωθούν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 9,9 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι το 2011 θα υπάρξει αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις, όχι επειδή θα αυξηθούν οι συντάξεις, αλλά επειδή αυξάνονται οι συνταξιούχοι, και οι νέες ομάδες συνταξιούχων έχουν κατά κανόνα υψηλότερο επίπεδο συντάξεων.

Στο ΙΚΑ υπολογίζεται ότι αυτή η δαπάνη θα είναι της τάξης του 4%, στον ΟΑΕΕ θα είναι της τάξης περίπου του 10%, γιατί αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός νέων συνταξιούχων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο ΙΚΑ, παρά τις μεγάλες περικοπές και την εντατικοποίηση των ελέγχων στις δαπάνες, τα χρέη του προς τα νοσοκομεία ανέρχονται στο ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτοχρόνως, οφείλει και στον ΟΑΕΔ πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για εισφορές που έχει εισπράξει και δεν έχει αποδώσει.

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζει να έχει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Eπαγγελματιών, παρότι χρηματοδοτείται πλέον και από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ) στο οποίο εισρέουν οι εισφορές παρακράτησης των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Έως το τέλος του έτους ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Eπαγγελματιών θα χρειαστεί τουλάχιστον 200 εκατομμύρια επιπλέον χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή, η ρύθμιση χρεών στην οποία είχε ποντάρει το υπουργείο Εργασίας δεν προχώρησε, αφού η συμμετοχή είναι περιορισμένη και η ανταπόκριση κατώτερη του αναμενόμενου.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του υπουργείου Εργασίας προς τους οφειλέτες, οι οποίοι στερούν από τα ασφαλιστικά ταμεία 15 δισ. € -με τους 925.000 εξ αυτών στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ- η προσέλευση για ευνοϊκή ρύθμιση χρεών είναι όχι απλώς περιορισμένη, αλλά απογοητευτική. Με βάση τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα συγκεντρωθούν μόλις 700 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά εντός της τριετίας περίπου τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, μόλις το 30% του συνολικού χρέους.

Αναλυτικά, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, από τους 469.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ οι 340.000 οφείλουν ποσά μέχρι 10.000 και το μέσο ποσό οφειλής είναι 2.600 ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΑΕΕ επικοινωνεί κυρίως με αυτούς που έχουν υψηλές οφειλές, έτσι ώστε να τους καταστήσει σαφές ότι μετά τις 15 Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει παρά μόνο η εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων.

Στο υπουργείο έχει συγκροτηθεί και η Επιτροπή Ρύθμισης Οφειλών, η οποία θα ασχοληθεί με επιχειρήσεις που οφείλουν μεγάλα ποσά, από 300.000 και άνω για το ΙΚΑ, και από 80.000 ευρώ και άνω για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Η Επιτροπή όμως αυτή θα λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με ενιαίους κανόνες για όλα τα ταμεία.

Yπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010 όσοι οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ, για τη ρύθμιση των οφειλών προβλέπεται:

- Εφάπαξ εξόφληση ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών, με έκπτωση 80% επί προσθέτων τελών (αυτοτελών και οίκοθεν), εφόσον υποβληθεί η συνημμένη αίτηση μέχρι 15/10/2010.

- Ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών (κατά τον μήνα έκδοσης της απόφασης ρύθμισης), μέχρι 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με απόφαση διευθυντή υποκαταστήματος ή Ταμείου Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (για ποσό συνολικής οφειλής αρμοδιότητάς τους), με έκπτωση 60% επί των προσθέτων τελών (αυτοτελών και οίκοθεν), εφόσον υποβληθεί η συνημμένη αίτηση μέχρι 15/10/2010.

- Εάν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει τις οριζόμενες με την απόφαση ρύθμισης δόσεις μέχρι και 4 συνεχόμενων, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των επόμενων δόσεων.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και 3 φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι δόσεις για 8 συνεχόμενους μήνες κάθε φορά.

Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση παρατείνεται τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες τής μη καταβολής των δόσεων (με ανώτατο αριθμό δόσεων τις 48).

Εντός κάθε οκταμήνου είναι δυνατή η εκπρόθεσμη καταβολή δόσης έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που είναι απαιτητή.

- Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με άλλες διατάξεις μπορούν να τις ξαναρυθμίσουν «με την προϋπόθεση ότι με αίτησή τους θα ζητήσουν τη διακοπή της προηγούμενης ρύθμισης για το μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί».

Στις περιπτώσεις αυτές οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του υπολειπόμενου χρονικού διαστήματος θα υπολογιστούν με τις τρέχουσες τιμές και τα πρόσθετα τέλη.

Για το λόγο αυτό, οι ασφαλισμένοι θα ενημερώνονται αναλυτικά για το ύψος της υπολειπόμενης οφειλής τους, καθώς και για τους όρους της νέας ρύθμισης στην οποία θα ενταχθούν.

Ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ μπορεί να γίνει, ακόμη, για πάσης φύσεως οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών μετά την εγγραφή τους στα μητρώα του Οργανισμού (με την υποχρέωση υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών), για χρέη θανόντων ασφαλισμένων, διαφορές ΛΑΦΚΑ και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση (εφόσον δεν έχουν αποδώσει όλα τα αναγκαστικά μέτρα ή άλλα μέτρα που ισχύουν).

apogevmatini.gr