Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΚΟΡΚΟΝΕΑ, 10ΕΤΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΓΙΑ ΣΑΡΑΛΙΩΤΗ

 Σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, στα Εξάρχεια.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κρίθηκε ένοχος ( κατά πλειοψηφία με 4- 3)  για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, κατηγορία που...
αναβαθμίστηκε σε σχέση με τον ενδεχόμενο δόλο που αρχικά αντιμετώπιζε. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Σε 10ετή κάθειρξη, επίσης χωρίς ελαφρυντικά καταδικάστηκε και ο συγκατηγορούμενός του, ειδικός φρουρός, Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Ο Σαραλιώτης θα οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς η έφεσή του δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ένταση επικράτησε όταν ζητήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Β.Σαραλιώτη, αναστολή εκτέλεσης της ποινής κι ενώ στο βήμα βρισκόταν η μητέρα του.

Η γιαγιά του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κρατώντας την φωτογραφία του 15χρονου στα χέρια σηκώθηκε και απευθύνθιηκε προς τη μητέρα του κατηγορουμένου, προκαλώντας την παρέμβαση ενός αστυνομικού, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνση της.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος πήρε το λόγο και απάντησε στον αστυνομικό πως "στο εδώλιο κουμάντο κάνει το δικαστήριο".

Το περιστατικό παρακολούθησε εισαγγελέας, ο οποίος βρισκόταν στο ακροατήριο και κάλεσε τον αστυνομικό για εξηγήσεις. Ήδη έχει επιληφθεί ο ταξίαρχος Στερεάς Ελλάδας.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας, σχετικώς με την απόφαση που εξεδόθη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας για τον εντολέα Επαμεινώνδα Κορκονέα:

1. Έγινε μία δίκη, που χρειάστηκε χρόνο οχτώ μηνών, για να διερευνηθούν οι συνθήκες της ανθρωποκτονίας εις βάρος του αείμνηστου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
2. Η διαδικασία αυτή των οχτώ μηνών χαρακτηρίστηκε από σημαντικές ουσιαστικές διαδικαστικές ελλείψεις, αφού δεν εξετάσθηκαν ο αυτόπτης μάρτυρας Νικόλαος Ρωμανός και οι ορισθέντες από τη Δικαιοσύνη πραγματογνώμονες και ως πραγματογνώμονες εξετάσθηκαν μόνο οι προσληφθέντες από την οικογένεια του θύματος τεχνικοί σύμβουλοι.
3. Τόσο ο κατά πλειοψηφία νομικός χαρακτηρισμός του εγκλήματος (μειοψήφισε η κα Πρόεδρος, ο αρχαιότερος Πλημμελειοδίκης και ένας ένορκος), όσο και η κατά πλειοψηφία απόρριψη του ελαφρυντικού του προτέρου έντιμου βίου του κατηγορούμενου (μειοψήφισε η κα Πρόεδρος και ο αρχαιότερος Πλημμελειοδίκης), αποτελούν προφανή νομική επιλογή, δεν προβλέπονται πουθενά στο νόμο και στη νομολογία του Αρείου Πάγου, οφείλονται δε μόνο στο γεγονός ότι ακολουθούν δύο δικαστικές κρίσεις στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο και είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις που θ’ ακολουθήσουν θα είναι διαφορετικές, γιατί αλλιώς καταργείται το κράτος δικαίου, το οποίο είναι η κατοχύρωση της Δημοκρατίας.