Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΚΟΡ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ούτε καν με ρυθμούς χελώνας κινείται η δικαιοσύνη στη χώρα μας με αποτέλεσμα να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι μας ευρωκαταδική για το θέμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος.
Δικηγόροι καταγγέλουν στην εφημερίδα ότι νέες υποθέσεις παίρνουν σειρά για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ υπάρχουν υποθέσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει εδώ και 18 χρόνια! Οι αναβολές δικών είναι απανωτές και σύμφωνα με δικηγόρους μία υπόθεση μπορεί να αναβληθεί ακόμη και... 36 (!) φορές, όπως έγινε με υπόθεση στο ΣτΕ.

Όπως καταλαβαίνουμε σε περιπτώσεις εγκλημάτων – πχ παιδεραστίας ή ναρκωτικών – η καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης οδηγεί σε κίνδυνο να παρέλθει η προφυλάκιση και ο κατηγορούμενος να βγει έξω επαναλαμβάνοντας αυτά για τα οποία θα έπρεπε να ήταν φυλακή.

Ωστόσο η καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης, κάνει για χιλιάδες πολίτες το βιό αβίωτο.Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ την τελευταία δεκαετία σε σύνολο 392 παραβάσεων της χώρας μας που κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι 354 αφορούν το δικαίωμα των πολιτών σε δίκαιη δίκη και σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικά, δικηγόροι λένε στην εφημερίδα ότι υπάρχει για παράδειγμα υπόθεση στο ΣτΕ η οποία μέσα σε εννιά χρόνια έχει πάρει 36 αναβολές. Δεν είναι ωστόσο εξαίρεση καθώς 53 υπόθεσεις έχουν αναβληθεί από 15 φορές και πάνω στο ΣτΕ.

Μάλιστα, λένε χαριτολογώντας ότι μία υπόθεση που έχει αναβληθεί 28 φορές, τη χειρίζεται μία κυρία η οποία όταν ασχολήθηκε με την υπόθεση ήταν ασκούμενη και τώρα έχει γίνει βουλευτής...

Το εξοργιστικό είναι ότι όταν κάποιος επώνυμος ζητήσει να πληροφορηθεί για την πορεία υπόθεσής του, τότε συχνά βρίσκεται ο τρόπος που δεν υπάρχει για τους πολίτες. Δικαστίνα στο ΣτΕ όπως λένε αναγκάστηκε να δημοσιεύσει εκτάκτως ξεχασμένη απόφαση αφού προηγήθηκε ερώτηση στο Κοινοβούλιο με την οποία βουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί τί γίνεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Δηλαδή, “πρέπει να έχεις μπάρμπα βουλευτή στην Κορώνη για να μπορεί να εκδοθεί μια απόφαση” προσέθεσαν οι δικηγόροι.