Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ Η.Π.Α.

Σε αντιτρομοκρατικό συναγερμό έχουν τεθεί οι ΗΠΑ μετά την ανεύρεση ύποπτης συσκευής με ηλεκτρονικό κύκλωμα, τοποθετημένης μέσα σε τόνερ εκτυπωτή, που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος της εταιρίας UPS από την Υεμένη, μέσω Μίτλαντ της Βρετανίας, στο Σικάγο.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ της Βρετανίας και μιας σειράς άλλων χωρών είχαν ειδοποιηθεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή και το εμπορικό αεροσκάφος ελέγχθηκε στο Μίτλαντ της Βρετανίας, όπου και βρέθηκε η συσκευή.

 Οι αρχές των ΗΠΑ εκτιμούν ότι επρόκειτο για...
προετοιμασία τρομοκρατικού χτυπήματος από την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου και το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απήυθυνε διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, όπου τόνισε ότι η αλ Κάιντα θα χτυπηθεί και θα εξουδετερωθεί και ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είναι σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.
Η συσκευή είχε τοποθετηθεί μέσα σε τόνερ εκτυπωτή, έφερε καλώδια και ηλεκτρονικό κύκλωμα και είχε ίχνη λευκής σκόνης που διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εκρηκτική ύλη:
"Γνωρίζουμε ότι η Αλ Κάϊντα στην Αραβική Χερσόνησο σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον της πατρίδας και των πολιτών καθώς και των φίλων και συμμαχων μας" είπε στο διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα.
Το αεροσκάφος που μετέφερε τη συσκευή είχε αναχωρήσει από την Υεμένη, προσγειώθηκε στο Μίτλαντ της Βρετανίας όπου ερευνήθηκε και κατόπιν αναχώρησε για τον προορισμό του το Σικάγο. Μόλις μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ δύο μαχητικά αεροσκάφη το συνόδευσαν μέχρι να προσγειωθεί.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, μία παρόμοια συσκευή έχει βρεθεί σε αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο Ντουμπάϊ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι αρχές στις ΗΠΑ ερεύνησαν ακόμη εμπορικές πτήσεις που έφθασαν στο Νιούαρκ, το Νιού Τζέρσευ, τη Φιλαδέλφεια, την Πενσυλβάνια καθώς και ένα φορτηγό της εταιρίας UPS στη Νέα Υόρκη.
Για την πιθανή απειλή, ενημερώθηκαν και ηγέτες της Εβραϊκής κοινότητας του Σικάγο καθώς κρίθηκε ότι μπορεί να αποτελούσαν πιθανή απειλή. Η Λίντα Χαασέ, εκπρόσωπος της Εβραϊκής Ομοσπονδίας του Σικάγο είπε:
"Ειδοποιηθήκαμε για αυτό νωρίτερα το πρωί και λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα. Ενημερώσαμε και τις τοπικές συναγωγές να κάνουν το ίδιο".
Ωστόσο ενδεικτικό της σύγχυσης που προκάλεσε η υπόθεση είναι ότι οι επικεφαλής δύο σημαντικών συναγωγών του Σικάγο δήλωσαν στο CNN ότι ουδέποτε ένημερώθηκαν για πιθανή απόπειρα αποστολής βομβών σε αυτούς.