Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ WALL STREET

    Για την προώθηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα των «πιο φιλόδοξων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ιστορία της ευρωζώνης», έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο καιρό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με τον...
πρόεδρο του χρηματιστηρίου και κορυφαία στελέχη της Γουόλ Στριτ, κάνοντας κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα ανέφερε ότι «μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ελλάδα «ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της έγκαιρα και εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί», προσθέτοντας πως «πλέον η κυβέρνησή του επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και σε μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Επιπλέον έκανε λόγο για «ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, αλλά και εξυγίανση του δημόσιου τομέα». Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση «προχωρά στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων», εκτιμώντας πως θα επιτευχθεί «αύξηση της παραγωγής κατά 5% με 6%».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «η Ελλάδα προσφέρει τεράστια προοπτική για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και στον τομέα των υποδομών» και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας». «Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως εννοεί αυτά που λέει», πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συμμετείχε και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για «την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας των δύο φύλων», που διεξήχθη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τους στόχους της Χιλιετίας.

Όπως σημείωσε υπάρχει «απογοήτευση για την έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας όπως είναι η μείωση κατά 50%, έως το 2015, των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα».

Επιπλέον, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αύξηση του αριθμού «των ανθρώπων που πεινούν από 842 εκατομμύρια το 1990 σε 1,02 δισεκατομμύρια το 2009». Πάντως επισήμανε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας, την καταπολέμηση ασθενειών και την πρόσβαση στην εκπαίδευση», σημειώνοντας ωστόσο ότι «και σε αυτά τα μέτωπα μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, από την Νέα Υόρκη, κάλεσε την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υιοθετήσει «χωρίς καθυστέρηση έναν καθολικό φόρο για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές προκείμενου χρηματοδοτηθούν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας».

«Οι καινοτόμες χρηματοδοτήσεις, η φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, είναι πράγματα που μπορούμε να αποφασίσουμε εδώ. Γιατί να περιμένουμε;» σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Θα προσπαθήσω, κατά τη διάρκεια του έτους της προεδρίας μου, στην G20 και στην G8, να προωθήσω την ιδέα της καινοτόμου χρηματοδότησης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι αφού όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, παρουσιάζουν έλλειμμα, πρέπει να βρούμε νέες πηγές χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της φτώχειας, την εκπαίδευση και για την εξάλειψη των πανδημιών στον πλανήτη» κατέληξε ο Σαρκοζί.