Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ

Ο Σόλων επίσκεφτηκε κάποτε την πόλη Σαις που βρισκόνταν στο Δέλτα του Νείλου. Στους κατοίκους της πόλης αρχηγός θεωρούταν η θέα Νήιθ, που ταυτίζεται με τη θέα Αθηνά. Οι κάτοικοι της αγαπούν πολύ τους Αθηναίους και λένε ότι είναι και κατά κάποιο τρόπο και συγγενείς.
Συνάντησε έναν... Αιγύπτιο ιερέα που του είπε τα εξής
Το ωραιότερο και το άριστο γένος των ανθρώπων έζησε στη χώρα σας,από τους οποίους κατάγεσαι και εσύ και όλοκληρη η πόλη που είστε τώρα ζωντανοί, μικρό υπόλοιπο που κάποτε παρέμεινε. Αυτό όμως εσείς το λησμονήσατε διότι οι απόγονοι των διασωθέντων πέθαιναν διαδοχικά επί πολλές γεννιές, χωρίς να γνωρίζουν γραφή.
Διότι κάποτε Σόλων, πριν τον μεγάλο κατακλυσμό η σημερινή πόλη των Αθηναίων ήταν αρίστη και στον πόλεμο και γενικά νομοταγεστέρη στη διακυβέρνηση. Λέγεται ότι εκεί έγιναν ωραιότατα έργα και διεμορφώθηκαν κάλλιστα πολιτεύματα εν σχέση με όλα όσα εμείς παραδεχθήκαμε εξ ακοής κατά από τον ουρανό”.
Όταν άκουσε αυτά ο Σόλων ζήτησε από τον ιερέα να μάθει περισσότερα κι ο ιερέας μεταξύ άλλων ” καμμία φθονερή αντίρρηση Σόλωνα δεν υπάρχει, αλλά πρός χάρη σου και χάρη της πόλης σας, προ παντός όμως με την χάρη της θεάς, η οποία ανέλαβε τη προστασία και της δικής σας και αυτής εδώ της χώρας και ανέθρεψε και εξεπαίδευσε τη χώρα σας η Αθηνά χίλια χρόνια πριν, αφού παρέλαβε σπέρμα για σας από την Γη και τον Ήφαιστο, και ύστερα αυτήν εδώ τη δικιά μας. Η δε διοργάνωση της χώρας μας είναι χαραγμένη στα ιερά μας βιβλία, προ οκτώ χιλιάδων ετών. Θα σου φανερώσω λοιπόν, με λίγα λόγια τους νόμους και το καλλίτερο επίτευγμα που κατόρθωσαν οι συμπολίτες σου εννέα χιλιάδες χρόνια πριν.”
πηγή  - Πλάτωνος Τιμαίος