Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΥΨΟΥΣ 2,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Εθνική Τράπεζα: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,8 δισ. ευρώΣε πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ προχωράει η Εθνική Τράπεζα, ανατρέποντας τα εγχώρια τραπεζικά δεδομένα, αλλά και παραδεχόμενη έμμεσα ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας.

Η αύξηση του μετοχικού θα πραγματοποιηθεί με απευθείας ΑΜΚ και με την έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές εντός μιας....
εβδομάδας.

Παράλληλα, θα προχωρήσει και στην πώληση έως του 20% της Finansbank έναντι τιμήματος 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε συνδυασμό με τα 450 εκατ. ευρώ που έχει αντλήσει από την πρόσφατη έκδοση καλυμμένων ομολογιών (τον Αύγουστο), η ΕΤΕ θα διαθέτει ρευστότητα άνω των 3 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Τράπεζα θα προχωρήσει στην επιστροφή 350 εκατ. ευρώ που αφορούν τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, ενώ με την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων σχεδίων το Core Tier I θα διαμορφωθεί στο 14-14,5%.

Στόχος της άντλησης των κεφαλαίων, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας, δεν είναι να προχωρήσει ο όμιλος σε εξαγορές, αλλά πρωτίστως να δώσει μια διέξοδο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα από αυτή την κίνηση, ώστε να μπορέσουν να αντληθούν κεφάλαια από τις αγορές.

Άλλωστε οι τραπεζίτες θεωρούν ότι σε αυτή την φάση δεν έχει νόημα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους κεφάλαια στη διατραπεζική, ενώ και οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν πρωτεύων ζήτημα. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το θέμα είναι μέσα από την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Deutsche Bank, Goldman Sachs, Credit Suisse, Morgan Stanley και το Τ.Τ.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας για το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης:

(α) Την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου, η οποία θα είναι πλήρως εγγυημένη και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2010, μέσω:

- Αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 631 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω της έκδοσης 121,4 εκατ. νέων κοινών μετοχών («Έκδοση Κοινών Μετοχών») με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ. Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές, και

- Έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1.184 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης 227,6 εκατ. oμολογιών μετατρέψιμων σε 227,6 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ σε αναλογία 3 Μετατρέψιμες Ομολογίες για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές μετοχές («Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών» και σε συνδυασμό με την Έκδοση Κοινών Μετοχών η «Συνδυασμένη Άντληση Κεφαλαίων»). Η τιμή μετατροπής των Μετατρέψιμων Ομολογιών θα είναι ίδια με την τιμή διάθεσης των Νέων Ονομαστικών Μετοχών (5,20 ευρώ). Η Έκδοση Κοινών Μετοχών και η Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ διαθέτει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων για να αποφασίσει τόσο την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και την Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών.

(β) Τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Finansbanκ («Προσφορά Finansbank»), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση νέων όσο και υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας. Η ΕΤΕ σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Finansbank το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η διάθεση μετοχών της Finansbank θα γίνει το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας υπόψη των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και αφού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσής της, η ΕΤΕ εκτιμάται ότι θα αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, με τα οποία ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) θα ενισχυθεί περίπου κατά 380 μονάδες βάσης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, Βασίλειος Ράπανος, δήλωσε: «Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης που ανακοινώθηκε σήμερα είναι απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την ΕΤΕ και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Απόστολος Ταμβακάκης, δήλωσε: «Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης αποτελεί ορόσημο για την ΕΤΕ καθώς ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον Όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά που δραστηριοποιείται πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου. Το προτεινόμενο Πρόγραμμα αντανακλά τη συνετή και προνοητική στάση της Τράπεζας στη διαχείριση κινδύνων και εποπτικών κεφαλαίων».