Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ME ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Το χάσμα που χωρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους με την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνάντηση των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.
Η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ προανήγγειλε «θερμό» απεργιακό Φθινόπωρο.
Το προεδρείο της Συνομοσπονδίας επανέφερε στο «τραπέζι» τα... αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων (για το ενιαίο μισθολόγιο, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού κ.λπ.).

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δεν δεσμεύτηκε προς αυτά, σημειώνοντας ότι η συνάντηση είναι «προπαρασκευαστική», εν όψει των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός με την ΑΔΕΔΥ πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.). Ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε ότι ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών «δεν δεσμεύτηκαν».

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ προανήγγειλαν «μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η πρεμιέρα των κινητοποιήσεων θα γίνει με τη μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στις 11 Σεπτεμβρίου έξω από το Βελλίδειο Ίδρυμα, την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανοίγει τις εργασίες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Θα προηγηθεί κινητοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζουν αυτές τις κινητοποιήσεις ως «αφετηρία για την απεμπλοκή από τον Μηχανισμό Στήριξης και τα νεοφιλελεύθερα Μνημόνια».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Δολγεράς, έκανε λόγο για οικονομία που βρίσκεται σε «αποσάθρωση και διάλυση».

«Η συνάντηση αυτή έγινε για το θεαθήναι, καθώς οι υπουργοί δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα», είπε η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

«Το 2011 θα είναι η χειρότερη μεταπολεμικά χρονιά, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στην οποία γίνεται λόγος για «διάλυση και των τελευταίων εγγυήσεων για τους εργαζόμενους» και επισημαίνεται ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση «θα οδηγήσουν αναπόφευκτα την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε εξόντωση».

Όσον αφορά στις προτάσεις και τα αιτήματα της Συνομοσπονδίας, οι εκπρόσωποί της δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται κλαδικά μισθολόγια αλλά ένα ενιαίο μισθολόγιο, ζητούν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και δεν συζητούν περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους.

Για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είπαν πως υπάρχει κίνδυνος διοικητικού χάους, αφού έχουν αυξηθεί πάνω από 150%, σε σχέση με άλλες χρονιές, οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, γεγονός, που δημιουργεί προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στη διοίκηση.

Επίσης, παρ’ όλο που αποδέχονται την ανάγκη αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα, είναι αντίθετοι στις υποχρεωτικές μετατάξεις.

tanea.gr