Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

COSCO: ΣΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

pagalos_cosco.jpgΣε εμπλοκή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις απειλήθηκε να εξελιχθεί το πάγωμα της επσιτροφής ΦΠΑ ύψους 21 εκατ. ευρώ που δικαιούται η εταιρεία Cosco από την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στο λιμάνι του Πειραιά.
Στελέχη του κινεζικού κολοσσού είχαν χθες συνάντηση με τον...
αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο στον οποίο διαμαρτυρήθηκαν για το πάγωμα και ζήτησαν να υπάρξει προσωρινά μερικός συμψηφισμός για 5 εκατ. ευρώ που οφείλει η εταιρεία με τη σειρά της στο υπουργείο Οικονομικών.
Το «αγκάθι» του παγώματος της επιστροφής ΦΠΑ προέκυψε έχει ενοχλήσει την κινεζική πλευρά σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται στα σκαριά και άλλες κινέζικες επενδύσεις στη χώρα μας και κυρίως αυτή του μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.
Στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισμού ζήτησαν μια σειρά αλλαγών, από τις οποίες οι περισσότερες έγιναν δεκτές. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη προς διευθέτηση και άλλα σημεία του διαγωνισμού και αυτός ήταν ο κύριος λόγος για την παράταση που δόθηκε στην τρέχουσα φάση του διαγωνισμού μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.
Τα θέματα αυτά αναμένεται -μεταξύ άλλων- να τεθούν στο τραπέζι των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.