Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ...

Οι πρώτες απεργίες του ΣεπτεμβρίουΣειρά απεργιακών κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με την κορύφωσή τους να αναμένεται το ερχόμενο Σάββατο εν όψει και της επίσημης έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Η αρχή αναμένεται να γίνει... μεθαύριο Τετάρτη με τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και στον ΟΑΣΑ, οι οποίοι αντιδρούν στα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ. Οι εργαζόμενοι τόσο στο σιδηρόδρομο όσο και στις αστικές συγκοινωνίες θα πραγματοποιήσουν κοινή πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί της Τετάρτης αλλά και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε 5ωρη στάση εργασίας προσανατολίζονται οι σιδηροδρομικοί και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ζητά από την κυβέρνηση να γίνει διάλογος για το μέλλον του ΟΣΕ από μηδενική βάση, ειδάλλως προειδοποιεί με περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Κλειστά τα περίπτερα Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν από την Πέμπτη οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και οι καπνοπώλες, οι οποίοι αντιδρούν κυρίως στις τελευταίες φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πώληση των τσιγάρων.
Πάντως την Τετάρτη περιπτερούχοι και καπνοπώλες έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε παράσταση δια- μαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα συνδυαστεί και με απεργία πείνας.
Η ομοσπονδία των περιπτεριούχων ζητά από την κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο θέμα του καθορισμού ποσοστών κέρδους για τα προϊόντα που εμπορεύονται, ενώ εναντίον των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες σκοπεύουν να μειώσουν τη λιανική τιμή των τσιγάρων, προτίθενται να προχωρήσουν οι περιπτερούχοι, προσφεύγοντας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Εκτιμάται πως κατόπιν της αύξησης του ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού το περιθώριο κέρδους στα περίπτερα συρρικνώθηκε κατά 50%, ενώ υπολογίζεται πως ο συνολικός τζίρος των περιπτέρων σε όλη τη χώρα θα μειωθεί φέτος κατά 1 δισ. ευρώ.

ΗΒnews