Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ Φ.Π.Α.: ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ

Πετρέλαιο και ΦΠΑ: λογαριασμοί στη λογική του Χότζα Οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν τον Νασρεντίν Χότζα και να μας θυμίζουν τη γνωστή ιστορία με το δωμάτιο όπου στοίβαζε μέχρι ασφυξίας πολλούς ταλαίπωρους και μετά...
έβγαζε έναν επιμένοντας ότι έτσι ανακουφίζονται. Κάπως έτσι γίνεται και μ’ αυτή την ιστορία του ΦΠΑ και του πετρελαίου θέρμανσης. Βγήκαν και τρομοκράτησαν τον κόσμο με τα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ. Έκαναν πίσω ολοταχώς μετά τις αντιδράσεις. Και στη συνέχεια έφεραν το χαράτσι από την πίσω πόρτα και με τα συνήθη θύματα, τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους που θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ένας υπολογισμός ότι το πετρέλαιο θέρμανσης το 2009, μια χρονιά με ήπιο χειμώνα, κόστισε στο κράτος 1,35 δισ. ευρώ και η διαπίστωση ότι η πάταξη του λαθρεμπορίου δεν προχωρά, σε συνδυασμό με τις προτροπές της τρόικας να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες και να ελαφρυνθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, έβαλαν το οικονομικό επιτελείο στον πειρασμό να το ξανασκεφτεί…
Φαίνεται να προκρίνει τη μη μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών από το 11% στο 23% του ΦΠΑ, που θα πυροδοτούσε τον πληθωρισμό και θα οδηγούσε σε περαιτέρω απώλεια ανταγωνιστικότητας. Αντ’ αυτού και της ανάγκης είσπραξης 1 δισ. ευρώ το 2011 λόγω μνημονίου, επεξεργάζονται το σενάριο να κόψει το επιδοτούμενο πετρέλαιο θέρμανσης και να εξισώσει την τιμή σε μια ενιαία -για να πατάξει και το λαθρεμπόριο- και σε ασθενείς εισοδηματικά τάξεις να επιστρέφει με κάποιο τρόπο -που ακόμη δεν έχει βρεθεί- ένα μέρος, περίπου 400 ευρώ τη σεζόν, διατηρώντας ζωντανή την προσδοκία και την εξάρτηση των ομάδων αυτών (τουλάχιστον έτσι νομίζουν οι οικονομικοί εγκέφαλοι).
Στο πλαίσιο αυτό διαψεύδουν οικονομικοί παράγοντες και σενάρια για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (π.χ. 15% ή 18%) για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επέφερε σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων κατά τις πωλήσεις ακινήτων, αυτοκινήτων κ.ά.
Με την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο, το αποτέλεσμα θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης από τα μέσα Οκτωβρίου να μην πωλείται προς 0,65 ευρώ το λίτρο, αλλά κατά περίπου 1,10 ευρώ το λίτρο.

paraskevi13.com