Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΑΕ ΣΤΗΝ ADM

Τελικά όλα τελείωσαν για τα ΕΝΑΕ τουλάχιστον στην παρούσα φάση και πριν κατατεθεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνεδριο. Οι τρεις πλευρές (δημόσιο, ΤΚΜS, ADM) υπέγραψαν, χωρίς να εμφανιστεί καν η τράπεζα Πειραιώς και το θρίλερ των ημερών τελείωσε, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που η σύμβαση θα πάει στην... Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Tελικά τώρα που ολοκληρώθηκε το παζλ, φαίνεται ότι η Πειραιώς "ήταν εκεί" σε όλη την διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία της.
Και το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ που δόθηκε με εγγύηση του δημοσίου για την επιβίωση των ΕΝΑΕ μέχρις ότου καταλήξουμε στην παρούσα συμφωνία, δόθηκε από την Πειραιώς. Άσχετο αν εκταμιευόταν από λογαριασμό στην Alpha Bank, αφού τα χρήματα είχαν μεταφερθεί εκεί, πιθανότατα για να μην φαίνεται η εμπλοκή της Πειραιώς η οποία για άγνωστους λόγους ήθελε να κρατήσει χαμηλό προφίλ μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ακόμα και χθες που εμφανίστηκε ο δικηγόρος της δεν μίλησε ως εκπρόσωπος της τράπεζας Πειραιώς, αλλά γενικά ως "εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς". Τώρα, σε ότι αφορά την σύμβαση πώλησης στην ADM, το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Ν.Δ.. Θα μπορέσει να διαχειριστεί ως αντιπολίτευση αυτό που δεν κατάφερε ως κυβέρνηση;  Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό γεγονότων δεν έχει κατορθώσει να βγάλει ούτε μία ανακοίνωση!
Το τυπικό τελετουργικό μέρος της υπόθεσης ολοκληρώνεται την Δευτέρα το πρωί για να μην φανεί ότι υπογράφηκε νύχτα από τον υπουργό. Έτσι η τελετή υπογραφής του τυπικού ολιγοσέλιδου κειμένου (μετά την υπογραφή των δεκάδων χιλιάδων σελίδων που έγινε σήμερα σε υπουργείο και ΓΕΝ), θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της TKMS, δρ. Σουλτς.

Η περίφημη συμφωνία  πώλησης των ΕΝΑΕ μετά από ένα παρασκήνιο που κυριολεκτικά οργίασε τις τελευταίες ώρες. Μετά την έμμεση εμφάνιση της τράπεζας Πειραιώς και το χθεσινό μπλοκάρισμα που έφερε την συμφωνία για άλλη μια φορά "στο χείλος του γκρεμού", η γερμανική αποστολή σκλήρυνε και πάλι και άρχισε να μιλάει για "άμεση πτώχευση". Αμέσως ενεπλάκη ενεργά το γραφείο του πρωθυπουργού και σε διαδοχικές επικοινωνίες με την γερμανική πλευρά, δόθηκε η προφορική παράταση των 13 ημερών.
Τότε κλήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου και του ζητήθηκε να τελειώσει το θέμα "εδώ και τώρα". Ταυτοχρόνως υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργικού γραφείου και με την Τράπεζα Πειραιώς, (υπήρξε διαβεβαίωση ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να μπλοκάρουν την συμφωνία)  και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την άμεση υπογραφή εντός της ημέρας της συμφωνίας. Ήδη η γερμανική ομάδα βρίσκεται καθ'οδόν προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.