Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΥΤΕ ΠΑΣΟΚ, ΟΥΤΕ ΝΔ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ 60%

Ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε μια κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας πιστεύουν 6 στους 10 πολίτες. Την ίδια στιγμή, ποσοστό 81% δηλώνει δυσαρεστημένο από τον τρόπο λειτουργίας της...
δημοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ σχεδόν 7 στους 10(66%) πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Public Issue για τον Σκάι, το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ότι ούτε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μία κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Το 27% προτιμά την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το 7% μία κυβέρνηση της ΝΔ.
Παράλληλα, δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα εμφανίζεται το 81% των πολιτών, σε αντίθεση με το 18% που δηλώνει ικανοποιημένο.
Σε λάθος κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα στη χώρα, σύμφωνα με το 66% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Το 22% κρίνει ότι τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 25% θεωρεί ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια.
Η πλειοψηφία των πολιτών (55%) θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερέψει, όπως επίσης (57%) και ότι η προσωπική της κατάσταση θα είναι χειρότερη. Το 35% θεωρεί ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα παραμείνει ίδια και το 8% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί.
Την ίδια στιγμή, το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, ενώ το 52% πως ενδιαφέρεται.
Σημαντικό είναι και το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης (80%) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (88%). Το 19% δηλώνει ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση και μόλις το 9% από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη σχετικά με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, Συγκριμένα, το 52% έχει θετική άποψη για αυτόν και 44% αρνητική γνώμη, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν ποσοστά από 42% και κάτω. Ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει ποσοστό 49% στην αρνητική και 42% στη θετική γνώμη. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης συγκεντρώνει ποσοστό 57% στην αρνητική και 35% στη θετική γνώμη. Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει ποσοστό 61% στην αρνητική και 30% στη θετική γνώμη και η Αλέκα Παπαρήγα έχει ποσοστό 65% στην αρνητική και 27% στη θετική γνώμη. Σημαντική αύξηση της τάξης του 5% καταγράφει το ποσοστό της Αλέκας Παπαρήγα σε σχέση με το βαρόμετρο Ιουλίου της εταιρείας.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 41% και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 18%. Το 41%, ωστόσο, απαντά Κανένας / Και οι δύο / Χωρίς γνώμη.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 42% (+ 4% από το Βαρόμετρο του Ιουλίου), η ΝΔ λαμβάνει 28% (+ 2% από το Βαρόμετρο του Ιουλίου), το ΚΚΕ παίρνει 26% ( + 6% από το Βαρόμετρο του Ιουλίου), ο ΛΑΟΣ 31% (στα ίδια επίπεδα) και ο ΣΥΡΙΖΑ 28% ( + 6% από το Βαρόμετρο του Ιουλίου).
Στην ερώτηση «Ποιο είναι το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης» η απάντηση «κανένα» λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό (22%). Ακολουθούν, ΝΔ και ΛΑΟΣ με 20%, ΚΚΕ 19% και ΣΥΡΙΖΑ 8%.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (72%) κρίνει ότι μάλλον δε χρειάζεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, έναντι του 21% που θεωρεί ότι χρειάζεται.
Τέλος, με δεδομένο το 33% αποχή, στην πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα είναι τα εξής: ΠΑΣΟΚ 44%, ΝΔ 27%, ΚΚΕ 10,5%, ΛΑΟΣ 5,5%, ΣΥΡΙΖΑ 4%, Οικολόγοι 2,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2%. Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Ιουλίου τα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ είναι +1%, για τη ΝΔ +2%, για το ΚΚΕ +0,5%, για το ΛΑΟΣ -0,5%, για το ΣΥΡΙΖΑ -1%, για τους Οικολόγους και για τη Δημοκρατική Αριστερά -1,5%.

tvxs