Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1223 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ (ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ) ΣΥΝΟΔΟΣ!


Κωνσταντινούπολη, του Νικολάου Μαγγίνα

Ως συγκλονιστική εμπειρία και ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την θεία λειτουργία που τέλεσε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου. «Ήμασταν , όσοι το ζήσαμε από κοντά, βαθύτατα συγκινημένοι πρώτον δια αυτό καθ’εαυτό το γεγονός ότι θα τελούσαμε την Θείαν Ευχαριστίαν σε αυτό το ιστορικό Μοναστήρι, ύστερα από σιωπή και διακοπή τόσων δεκαετιών. Δεύτερον, δια το...
υποβλητικόν περιβάλλον, υποβλητικόν και συγχρόνως ειδυλλιακόν μέσα στα πανύψηλα δένδρα του Πόντου, τα οποία τα εστεφάνωνε ένα νέφος, μια ομίχλη και άγριο συγχρόνως φυσικό περιβάλλον, καθώς οι βράχοι εκείνοι, οι μαύροι βράχοι, εκρέμοντο πάνω από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Ακριβέστερον ειπείν το μοναστήρι είναι φτιαγμένο, είναι κατασκευασμένο μέσα στο βράχο. Σκαλίσανε τον βράχο και κάνανε το καθολικό της μονής και τα άλλα εξαρτήματα, τα κελιά των μοναχών και ούτω καθεξής, κυρίως μέσα στο βράχο και αργότερα προσετέθησαν διάφορα άλλα κτίσματα και εμπλουτίσθηκε το μοναστήρι και έγινε το παλλάδιον της θεομητορικής ευλαβείας των Ποντίων και εκείνων που ήσαν εκεί και των εκριζωθέντων δια ποικίλους λόγους που ζούσαν στη Ρωσία, στη Γεωργία, στην Ελλάδα και στην Αυστραλία και στην Αμερική, στα πιο μακρινά μέρη του κόσμου, όπου να πάτε θα βρείτε Ποντίους» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας πριν λίγες ημέρες σε προσκυνητές στην Ίμβρο.
«Εκείνη την ημέρα που λειτουργήσαμε, την περασμένη Κυριακή, ήταν ένα ζευγάρι, ο κύριος και η κυρία Τσαπραηλίδη, Πόντιοι την καταγωγή, τους οποίους εγώ γνώριζα από προηγούμενες επισκέψεις μου στην Αυστραλία και ήρθαν επί τούτου, για δυο –τρεις μέρες, για να ζήσουν αυτό το γεγονός, και επειδή τώρα στην Αυστραλία είναι χειμώνας και δεν υπάρχουν διακοπές, όλοι εργάζονται, επρόκειτο δυο-τρεις μέρες μετά τη συνάντησή μας στον Πόντο να επιστρέψουν στην Αυστραλία. Τόσο μεγάλο ταξίδι ανέλαβαν για να ζήσουν αυτό το μεγάλο γεγονός. Είμεθα πράγματι ευγνώμονες στην κυβέρνηση της Τουρκίας και προσωπικώς στον Εξοχώτατο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού που μας έδωσε την άδεια όχι μόνον εφέτος αλλά κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου να λειτουργούμε και να ζούμε αυτά τα βιώματα και τις αναμνήσεις των πατέρων μας που έζησαν επί αιώνες σ’ εκείνα τα μέρη και συγκεκριμένα σ’ αυτό το Μοναστήρι. Προσευχήθηκαν για τον εαυτό τους, για τους συγγενείς των, για όλο τον κόσμο» είπε ο Πατριάρχης και συνέχισε: «Τον 4ο αιώνα ιδρύθηκε το μοναστήρι αυτό, είναι δηλαδή ένα μοναστήρι 1,600 περίπου, ετών και όπως είχα πει στην ομιλία μου και Βυζαντινοί αυτοκράτορες και Οθωμανοί σουλτάνοι το επροστάτευσαν, το υπεστήριξαν, το πρόσεξαν αυτό το μοναστήρι και ότι όλοι είδαν κάποιο θαύμα και κάποια δωρεά της Παναγίας έζησαν. Ήταν ένα μείζον γεγονός πίστεως. Εγώ προσωπικά το έζησα με ιδιαίτερη κατάνυξη και συγκίνηση καθώς ήμουν ο πρώτος Πατριάρχης που ετέλεσε τη Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά όχι μόνο μετά τη σιωπή των 90 ετών, αλλά όλους αυτούς τους αιώνες -16- που πέρασαν από τότε που χτίστηκε το μοναστήρι, δε μετέβη και δεν λειτούργησε ποτέ εκεί Οικουμενικός Πατριάρχης. Δοξάζω το Θεό και γι’αυτή τη μεγάλη δωρεά προς το ταπεινόν μου πρόσωπο.»
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσθεσε συγκινημένος:
«Η πίστη ζει, και η Ορθοδοξία ζει. Η Ορθοδοξία ζει και βασιλεύει, όπως λέει και ο λαός μας, κάτω από την συντονιστική σκέπη και προσπάθεια της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας εν τη Ορθοδοξία που είναι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και να είμαι επικεφαλής αυτού του αιωνοβίου, του ιστορικού θεσμού της Ορθοδοξίας και του Γένους μας. Η Ορθοδοξία θα ζήσει, θα κάνει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της, την οποία ετοιμάζει η Πανορθόδοξη Σύνοδος και είμαστε εις το τέλος της προετοιμασίας. Στις αρχές του 2011 θα έχουμε την προτελευταία, πιθανότατα, προπαρασκευαστική επιτροπή στο Πατριαρχικό μας  Κέντρο της Γενεύης και θα γίνει αυτό το μεγάλο γεγονός, έχει να γίνει παρόμοιο γεγονός από το έτος 787, από τον 8ο αιώνα έχουμε να κάνουμε Οικουμενική Σύνοδο αυτού του μεγέθους, αυτής της εμβέλειας. Και όλα θα πάνε καλά με τη Χάριν του Θεού και ειδικά για την Ορθοδοξία  και τις σχέσεις μας με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες».

amen.gr