skip to main |
skip to sidebar
ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Το καινούριο φάρμακο ” PLX4032″ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην καταπολέμηση του μελανώματος, προσφέροντας στους ασθενείς μία επιλογή που ξεπερνάει τις μέχρι τώρα γνωστές ιατρικές πρακτικές. Δοκιμές με το νέο φάρμακο σε ανθρώπους που είχαν εξαπλούμενο μελάνωμα έδειξαν... υποχώρηση των όγκων στους περισσότερους από αυτούς και σε μερικούς, ολοκληρωτική εξάλειψη των προβλημάτων, σύμφωνα με το “New England Journal of Medicine”. Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στην πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, το οποίο ευθύνεται για το μελάνωμα στο 50% των ασθενών της έρευνας.
Τα πρώτα στάδια του μελανώματος το περιορίζουν μόνο σε ένα σημείο του δέρματος, κάτι το οποίο μπορεί να χειρουργηθεί. Οι ασθενείς, όμως, χειροτερεύουν εάν υπάρξει μετάσταση σε άλλα μέρη του δέρματος ή και σε εσωτερικά όργανα. Η λύση της χημειοθεραπείας αποδεικνύεται επιτυχής μόνο σε περίπου 20% των ασθενών, που παρατείνει τη ζωή τους μόνο για λίγους μήνες. Μία άλλη έρευνα του 2008 έδειξε πως τα μελανώματα τα οποία οφείλονται σε άλλη, πιο σπάνια μετάλλαξη του γονιδίου C-Kit, ήταν επιρρεπή στο φάρμακο “Gleevec”, κατά της λευχαιμίας.
Στη νέα έρευνα κατά του γονιδίου BRAF, οι 37 από τους 48 ασθενείς που έλαβαν μέρος εμφάνισαν συρρίκνωση του όγκου τουλάχιστον κατά 30%. Σε τρεις ασθενείς αυτή η μείωση κράτησε από τρεις μήνες μέχρι και δύο έτη. Κατά μέσο όρο οι πάσχοντες επέστρεψαν σε προηγούμενα επίπεδα μετά από σχεδόν οχτώ μήνες λόγω της μερικής ανοσίας που ανέπτυξαν οι όγκοι κατά του φαρμάκου PLX4032. Αυτή η μετάπτωση, όμως, είναι στο κέντρο των ερευνών των επιστημόνων αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον μοριακό φαρμακολόγο Keiran Smalley του “H. Lee Moffitt Cancer Center & Research”, το μεταστατικό μελάνωμα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αλλά κανείς στο πεδίο του δεν περίμενε τόσο καλά αποτελέσματα με τις καινούριες ανακαλύψεις.