Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

6 μέρη της Ελλάδας που οι μύθοι λένε ότι εκεί κατοικούσαν μορφές βρυκόλακων που σκορπούσαν τον τρόμο στους θνητούς!
Η Μύκονος, σύμφωνα με το θρύλο, φιλοξενεί τον... 18ο αιώνα έναν τρομερό πειρατή . Όταν οι κάτοικοι βρίσκουν το πτώμα του πεσμένο σε ένα χωράφι, πραγματοποιούν τη ταφή του. Αμέσως μετά την κηδεία του εκείνος κάνει την εμφάνισή του σε διάφορα μέρη και προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Μεταμορφώνεται σε Βουρβούλακα, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν. Οργανώνονται λιτανείες με αποκορύφωμα να τον ξεθάψουν, να του ξεριζώσουν την καρδιά και να την πετάξουν στην περιοχή Καρδιοκαύτης.Ο δαίμονας δεν εξοντώνεται και επιστρέφει στο τόπο του εγκλήματος αναζητώντας λύτρωση. Ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει την ηρεμία είναι ο αποκεφαλισμός του με τούρκικο σπαθί .
Ακόμα, το σπίτι του Καλύμνιου Βρικόλακα εντοπίζεται στην βραχονησίδα Νεκροθήκες , η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιούταν ως νεκροταφείο . Μάλιστα οι νησιώτες θεωρούσαν πως όταν έδυε ο ήλιος, έβγαινε από το κρησφύγετό του και περιφερόταν στο νησί.
Στα 1700 στην Εύβοια, οι βρικόλακες ή ζούλακες θεωρούνται από τους κατοίκους υπεύθυνοι για μία θανατηφόρα επιδημία! Όλα τα κουφάρια των νεκρών καίγονταν με πυρωμένο σίδερο γιατί έτσι πίστευαν πως θα σταματήσει η δράση των βρικολάκων.
Διάσημος για την έντονη δραστηριότητα του είναι ο βρικόλακας του Υμηττού. Πρησμένος και άσχημος δραπετεύει από τη σπηλιά του και προσπαθεί να εγκατασταθεί στα σπίτια της Αττικής.
Στην Αμοργό απαγορεύεται δια ροπάλου η ύπαρξη ενός ποτηριού που εμπεριέχει νερό δίπλα στο κρεβάτι γιατί η παράδοση λέει πως ο Ντουσμάνης τρώει και πίνει ότι βρει, εκτός από κρασί!
Στη Κρήτη ο Καταχανάς παίρνει ανθρώπινη μορφή και συμμετέχει στις εκδηλώσεις των χωριών. Μάλιστα στην εν λόγω περίπτωση επιλέγουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Δείχνουν την συμπάθεια τους στο πρόσωπο του τσαγκάρη και υπό την ιδιότητα αυτή απειλούν την περιοχή.

numbersland


kataigidas: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ. ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ