Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μετά τις θερινές διακοπές του κυβερνητικού σχήματος, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς ενοχές κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, άμα τη επιστροφή των υπουργών η κυβερνητική μηχανή συνεχίζει να εργάζεται στο ρελαντί αυτήν τη φορά λόγω… σέρβις. Η σεναριολογία των ημερών περί επικείμενου ανασχηματισμού παίρνει σάρκα και οστά και απλώς όλοι αναμένουν να ολοκληρωθεί η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου το αργότερο. Η εκτίμηση που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και της Κ.Ο. του κόμματος είναι ότι... ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στέλνοντας έτσι και τα ανάλογα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά και στέλεχος γνωστό για το χιούμορ του, «έρχεται τυφώνας ΓΑΠ».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως, με δυο παρεμβάσεις του, ένα διαδικτυακό άρθρο και με την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει τόσο στη σύνθεση της κυβέρνησης όσο κυρίως στις δομικές αλλαγές για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού. Παράλληλα, χωρίς όμως να καταφέρει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, επιχείρησε να βάλει «φρένο» στην όλη παραφιλολογία γύρω από τον ανασχηματισμό μήπως και πάρει μπροστά η κυβερνητική μηχανή. Φευ.
Όπως άφησε να διαφανεί, ο πρωθυπουργός θα αποφύγει να ανακατέψει απλώς την τράπουλα μόνο και μόνο για να αλλάξουν κάποια πρόσωπα προς τέρψη επικοινωνιακών αναγκών, αλλά θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δομικές αλλαγές. Άλλωστε, ήταν ξεκάθαρος στα όσα είπε ενώπιον των υπουργών του: «Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχουν ανασχηματισμοί που είναι πανάκεια, είναι πολιτική μας βούληση, η συλλογική και καθημερινή μας δουλειά, η συλλογική μας λειτουργία, που είναι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας κάθε κυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά όμως το σκεπτικό αυτών των αλλαγών και σε μια προσπάθεια να μετριάσει τους εσωτερικούς διαγκωνισμούς μεταξύ υπουργών και υπουργοποιήσιμων, υποστήριξε ότι οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν «ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο το ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, την προώθηση προτεραιοτήτων, τη διαβούλευση, την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού, την κινητοποίηση και συμμετοχή του δημόσιου λειτουργού και υπαλλήλου και του πολίτη, αλλά και την προώθηση της διά βίου εκπαίδευσης και συνεχούς καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο». Πάντως ο κ. Παπανδρέου αυτό που θέλει διακαώς να δημιουργήσει είναι ένα ισχυρό πρωθυπουργικό κέντρο το οποίο όμως θα έχει εκτελεστική αρμοδιότητα. Ο στόχος αυτού του εγχειρήματος, το οποίο ενδεχομένως να φέρει ανατροπές στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, είναι αφενός να μπει τέλος στα «υπουργεία-φέουδα», που εκ του ρόλου τους έχουν αποκτήσει τέτοια διάσταση, και αφετέρου τον καλύτερο συντονισμό της παραγωγής και διαχείρισης του κυβερνητικού έργου, κάτι που ως τώρα αποδείχτηκε μια από τις μεγαλύτερες αιτίες πονοκεφάλου για τον πρωθυπουργό.
Οι αλλαγές που προτίθεται να κάνει
Ειδικότερα, αναμένεται η δημιουργία υπουργείου Συντονισμού της κυβέρνησης με φαβορί για την ανάληψή του τον Γιάννη Ραγκούση ή τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος εσχάτως είχε μπαράζ κολακευτικών σχολίων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό μπήκε στο κάδρο των μνηστήρων για το υπουργείο-φιλέτο (σ.σ.: λέμε τώρα). Η έδρα του νέου υπουργού θα είναι στο Μαξίμου. Το νέο αυτό θεσμικό όργανο δεν αναμένεται να επηρεάσει το έργο της αντιπροεδρίας, κάτι όμως που δεν ισχύει για τη θέση του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη για τον οποίο αναμένεται νέος ρόλος με πιθανότερο το νέο θώκο του υπουργού Επενδύσεων. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πρωθυπουργικού γραφείου, αναμένεται νέο οργανόγραμμα στο Μαξίμου με ενισχυμένο τον τομέα Επικοινωνίας με στόχο να «ξεμπερδευτούν οι γραμμές». Στο πλαίσιο αυτό, ακουγόταν έντονα ο ερχομός του Παύλου Γερουλάνου, ένα σενάριο όμως που τις τελευταίες ώρες αλλάζει και θέλει τον υπουργό Πολιτισμού να παραμένει στο πόστο του και τις όποιες αλλαγές να τις επιμεληθεί ο νέος «υπερυπουργός». Πάντως αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο πρωθυπουργικό γραφείο αναμένεται να έχει η Ρεγγίνα Βάρτζελη.
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, σαρωτικός με φόντο την ενίσχυση της ανάπτυξης. Παρά ταύτα, ακλόνητος από τη θέση του θα πρέπει να θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κάτι που δεν ισχύει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για τη Λούκα Κατσέλη. Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να ενσωματωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας υπό την εποπτεία Παπακωνσταντίνου, ενισχυμένο με υφυπουργό αρμόδιο για τα έσοδα και δημιουργία υπουργείου Ανάπτυξης με φαβορί για να το αναλάβει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Νέο υπουργείο όμως ή υφυπουργό θα έχουμε και στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς το παρόν σχήμα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Αλλαγές θεωρούνται βέβαιο ότι θα γίνουν στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Ηλίας Μόσιαλος «φλερτάρουν» με το να αντικαταστήσουν τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενώ η Φώφη Γεννηματά θα δώσει τη μάχη της αυτοδιοίκησης όπως και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή που θα είναι πιθανότατα υποψήφια για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Κώστας Σκανδαλίδης ετοιμάζεται να προβάρει και πάλι το υπουργικό κοστούμι, όπως και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης εάν μετακινηθεί ο νυν υπουργός. Ακούνητο θεωρείται το δίδυμο Καστανίδη – Κατσιφάρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ερωτηματικό παραμένει το τοπίο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εάν υπάρξει μετακίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε πόστο πλησίον του πρωθυπουργού. Θέση στην κυβέρνηση όμως αναμένεται να πάρουν και κορυφαία στελέχη όπως ο Χρήστος Παπουτσής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και βουλευτές που είχαν αξιοσημείωτη κοινοβουλευτική παρουσία όπως οι Χρήστος Αηδόνης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, Βασιλική Τσόνογλου, Δημήτρης Τσιρώνης κ.ά.
Η «μετρολαγνεία» σπέρνει φόβο στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ
ΤΗΝ ΩΡΑ όμως που ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις δρομολογημένες αλλαγές στην κυβέρνηση, το φάντασμα της οικονομικής κρίσης εξακολουθεί να δίνει ύπουλα χτυπήματα στο μαλακό υπογάστριο της έως τώρα σκληρής προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα για έξοδο από το τούνελ.
Τα σπρεντς συνεχίζουν «το ταξίδι τους προς το Θεό» βάζοντας «πάγο» στις φιλόδοξες προθέσεις και τα σχέδια για ηρωικές εξόδους άντλησης χρημάτων προς τις διεθνείς αγορές. Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βρει τρόπους άντλησης εσόδων από το εσωτερικό, χωρίς όμως να προκαλέσει εκ νέου την κοινή γνώμη, προκειμένου να «κλείσει τρύπες» ενόψει των υποχρεώσεων προς την τρόικα.
Τα δυο αυτά δεδομένα στάθηκαν ικανά για να δώσουν τροφή για νέα σενάρια που θέλουν νέα φορομπηχτικά μέτρα, περικοπές, ακόμη και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα μας σε αναδιάρθρωση του χρέους. Όπως είναι φυσικό, υπουργοί και βουλευτές είναι κάτι παραπάνω από θορυβημένοι, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους και ορισμένοι μάλιστα δεν κρύβουν το φόβο τους για κοινωνικές εκρήξεις καθώς από τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου οι πολίτες θα νιώσουν στο πετσί τους τις πραγματικές συνέπειες των επώδυνων οικονομικών μέτρων.
Για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατά την άποψη βουλευτών και στελεχών δεν έχει βγει να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων, με αποτέλεσμα κάποιοι κύκλοι να «πιάνονται» από αυτή τη διστακτικότητα και να προωθούν σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία, σκορπίζοντας τον πανικό τόσο στην αγορά όσο και στην κοινή γνώμη.
Στους κόλπους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επικρατεί έντονη ανησυχία για τα σχέδια της επόμενης μέρας σε ό,τι αφορά την πορεία για την ανάταξη της οικονομίας και αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη καχυποψία τις όποιες καθησυχαστικές παρεμβάσεις. Πόσω μάλλον όταν πήραν από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια του θέρους τα ηχηρά μηνύματα δυσαρέσκειας από την εκλογική τους πελατεία. Μάλιστα, σε συζητήσεις με βουλευτές που γύρισαν από την περιφέρειά τους, εκτός από τον εύλογο προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κάποιος είναι ότι πλέον δεν τίθεται θέμα πολιτικού κόστους, αλλά για συνολική αντίδραση της κοινής γνώμης προς τη μορφή, το περιεχόμενο και κυρίως τη συμπεριφορά προς τους πολίτες όλου του πολιτικού συστήματος.
Πάντως, οι ελπίδες για αναστροφή της σκληρής οικονομικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον είναι μάλλον ανύπαρκτες, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ενδεχομένως αυτά που θα «επικαιροποιηθούν» στο πλαίσιο του μνημονίου είναι κάτι παραπάνω από μονόδρομος. Εξ ου και το καλάθι που θα κρατά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα είναι πολύ μικρό με το κόστος των κοινωνικών εξαγγελιών του να είναι κάτι παραπάνω από 100 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό θα επιχειρήσει να ρίξει το βάρος στην ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας που θα είναι το αντίδοτο για τις καλύτερες μέρες… στο μέλλον.
paraskevi13.com/?