Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

"MAΪΜΟΥ" ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

«Μαϊμού» εταιρείες, πλαστά έγγραφα και ύποπτες δικαστικές αποφάσεις συνθέτουν το πάζλ της δράσης του κυκλώματος που βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών, με πρωταγωνιστές δικηγόρους και ιδιώτες, ενώ ενδεχομένως εμπλοκή έχουν και δικαστές.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων ήταν....
το πεδίο όπου κινούνταν τα μέλη του κυκλώματος, που, σύμφωνα με τις Αρχές, είχαν στήσει περισσότερες από 170 εικονικές εταιρείες στην Κύπρο εξαπατώντας το Δημόσιο, τράπεζες και ανυποψίαστους πολίτες.

Για την υπόθεση αυτή έρευνα διενεργεί από τον περασμένο χειμώνα η Εισαγγελία Εφετών.
Ήδη, χθες το βράδυ, αστυνομικοί και εισαγγελείς μπήκαν σε πολυτελές διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη όπου διαμένει γνωστός δικηγόρος, ενώ ανάλογες έφοδοι έγιναν σε άλλα 15-20 σημεία της Αθήνας.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνύσεις τραπεζών που κατήγγειλαν τη δράση του κυκλώματος. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες, οπότε και στην έρευνα μπήκε και η ΕΥΠ.

Οι εισαγγελικές Αρχές αξιολογούν πολύ προσεκτικά το υλικό που συγκεντρώνεται, καθώς υπάρχουν ακόμη κάποια στοιχεία που λείπουν, προκειμένου να ξετυλιχθεί όλο το κουβάρι της υπόθεσης, και κυρίως να διαπιστωθεί αν πράγματι εμπλέκονται στο κύκλωμα δικαστές, καθώς σε έγγραφα που κατασχέθηκαν υπάρχει η αναφορά σε ονόματα δικαστών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το κύκλωμα που απαρτιζόταν από επιτήδειους δικηγόρους και ιδιώτες, οι οποίοι είχαν συστήσει τις «μαϊμού» εταιρείες στην Κύπρο, έχοντας εξασφαλίσει πληροφορίες για επικείμενους πλειστηριασμούς, πλησίαζε τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και τους πρότεινε τρόπους να γλυτώσουν το ακίνητό τους.

Έτσι συνέτασσαν ένα έγγραφο με προγενέστερη του πλειστηριασμού ημερομηνία, από την οποία προέκυπτε ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου χρωστούσε στην εικονική εταιρεία, που αυτή εμφάνιζε να διαθέτει μεγάλα χρηματικά ποσά, συνήθως όσα και η αξία του ακινήτου.

Όταν εμφανιζόταν, λοιπόν, αυτή η «προγενέστερη οικονομική οφειλή», εκ των πραγμάτων η τράπεζα αναγκαζόταν να αποχωρήσει από τον πλειστηριασμό και το κύκλωμα κατάφερνε να βάλει στο χέρι τα ακίνητα, καθώς ο ιδιώτης τούς τα είχε εκχωρήσει με τα έγγραφα που υπέγραφε, λόγω της «πλασματικής» οφειλής του.