Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΣΥΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

Αναγνώρισε και η Συρία την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα δηλαδή "Δημοκρατία της Μακεδονίας", σε συμφωνία που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Έτσι η Συρία γίνεται η...
129η χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ και συνάπτει μαζί της διπλωματικές θέσεις και μάλιστα συζητήθηκε πιθανή επίσκεψη του Σύρου υπουργού Εξωτερικών στις αρχές του επόμενου έτους.

Τη συμφωνία, υπέγραψαν, ο Αντόνιο Μιλοσόκσι, υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και ο ομόλογός του Ουαλίντ αλ Μουαλέμ και στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η προεργασία για την αναγνώριση είχε αρχίσει από τον Απρίλιο του 2007, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Σκοπιανιού υπουργού Εξωτερικών στη Δαμασκό.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός, ότι κατα τη διάρκεια της Γ.Σ. του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφσκι, αλλά όπως ανακοινώθηκε δεν έγινε αναφορά στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία, αντέδρασε στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τη Συρία και την χαρακτήρισε ήττα της ελληνικής διπλωματίας:

"Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μόνο διεθνείς δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία, δεν είναι εντυπώσεις. Αναρωτιέται κανείς, πώς η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικούς ρόλους, όταν δεν είναι σε θέση να προασπιστεί τον εαυτό της" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο υπευθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ευθύνες στην Ελλάδα

Κατα την ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά για την εμπλοκή της εισόδου της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς και την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που είχε υπογραφεί στην Νέα Υόρκη το 1995:

"Πρόκειται για το όνομά μας, το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να καλλιεργήσουμε στενές και φιλικές σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα και τον λαό της. Η επίτευξη λύσης είναι εφικτή μόνον εάν γίνουν σεβαστά η Χάρτα του ΟΗΕ, τα Ψηφίσματα, το διεθνές Δίκαιο και οι αρχές επί των οποίων στηρίζεται η παγκόσμια διεθνής τάξη" είπε ο Γκ.Ιβανόφ και ανέφερε ότι η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα όχι μόνον για την ίδια την ΠΓΔΜ, αλλά και για την υλοποίηση του κοινού οράματος ολόκληρης της περιοχής.