Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το μνημόνιο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην 75η ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου. Στους δρόμους θα βγουν συνδικάτα, φορείς και οργανώσεις, ενώ στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος και Επιτροπές Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων κατά των Διοδίων που θα ξεκινήσουν από την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή είναι...
4.500 αστυνομικοί στους οποίους, σύμφωνα με το «Βήμα», έχουν δοθεί εντολές να πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Συγκεντρώσεις

Στις 18.00 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το συλλαλητήριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), με σημείο συγκέντρωσης το άγαλμα του Βενιζέλου.

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έκανε γνωστό ότι δεν θα παραστεί στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι θα πάει με τον θεσμικό του ρόλο, όπως κάνει κάθε χρόνο.

Στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πάρουν μέρος και οι δημοσιογράφοι με απόφαση της ΕΣΗΕΜ-Θ, καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.

Μισή ώρα αργότερα, για τις 18.30, έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Εγνατία.

Στις 18:30 και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στις 17:30 θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στις 18:00 θα συγκεντρωθούν μέλη του αναρχικού χώρου και ξένοι ακτιβιστές, που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ του ΑΠΘ, στην πλατεία Συντριβανίου.

Μαζί με τους εργαζόμενους δήλωσαν ότι θα πορευθούν και οι αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες.

Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές πορείες και θα καταλήξουν έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου στις 20:00 ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα εγκαινιάσει την 75η ΔΕΘ.

Αυτοκινητοπορεία

Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη αυτοκινητοπομπή που θα ξεκινήσει από τα διόδια των Αφιδνών με συνθήματα «Ελεύθεροι δρόμοι για όλους χωρίς διόδια» και «Πάμε ΔΕΘ σηκώστε τις μπάρες». Τα αυτοκίνητα θα σταματούν σε όλα τα διόδια που υπάρχουν στη διαδρομή, θα τα ανοίγουν για τον κόσμο και διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα διόδια, ενώ όταν φτάσουν στη Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν στην πορεία.

Απουσίες

Την απόφασή τους να μην παραστούν στα εγκαίνια της 75ης ΔΕΘ κοινοποίησαν την Πέμπτη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τοπικά προβλήματα στη Δικαιοσύνη, την απελευθέρωση του επαγγέλματος και την επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές.

Την αποχή από τα εγκαίνια, τις δεξιώσεις και τις υπόλοιπες εορταστικές εκδηλώσεις της ΔΕΘ αποφάσισαν και τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, «δεν θα συμμετάσχουμε στη ''φιέστα'', ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην ασκούμενη πολιτική».

ΑΠΘ: «Μπροστά στην κρίση»

Ανοιχτές θα κρατήσει τις πόρτες του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το Σάββατο, φιλοξενώντας συζήτηση με κεντρικό θέμα «Μπροστά στην κρίση» και συναυλία. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10 το πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 4 το απόγευμα, με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα απαγορευθεί η κίνηση αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κυρίως στους δρόμους γύρω από τη ΔΕΘ. Επίσης, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινήτων σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων και μέχρι και την ολοκλήρωσή τους, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, από ανατολικά προς δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής Οδού – Αγ. Δημητρίου – Κασσάνδρου και από δυτικά προς ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Αγ.Δημητρίου και Περιφερειακής Οδού καθώς και από τη Λ.Νίκης, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Σε αστυνομικό κλοιό

Από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα αποκλειστεί το βράδυ του Σαββάτου το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, καθώς και από νομούς της βόρειας Ελλάδας. Ανάμεσά τους αστυνομικοί των ομάδων «Δέλτα» και ΔΙΑΣ, αλλά και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

«Έχουν δοθεί εντολές στους αστυνομικούς που θα βρίσκονται στον δρόμο να ελέγχουν ύποπτα άτομα και να προχωρούν σε προληπτικές προσαγωγές αν κριθεί απαραίτητο» λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ στο Βήμα.