Οπου ακούς πολλούς επαίνους και εύσημα, τρέξε να κρυφτείς. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τις ξαφνικές σημερινές φιλοφρονήσεις του Ολι Ρεν για την Ελλάδα (και την Ιρλανδία) αλλά και κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίοι διέψευσαν το σενάριο ότι θα υπάρξει επέκταση του Μνημονίου και μετά το 2013. Μακάρι και τα δύο σκέλη, δηλαδή και η μη πτώχευση και η μη επέκταση της κατοχής να γίνουν πραγματικότητα και να...
ανασάνει ο ελληνικός λαός. Είναι, όμως, έτσι, ή μήπως παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας.
Κατ’ αρχάς το να λέει ο κύριος… “καλό κουράγιο”, δηλαδή ο Ολι Ρεν ότι δεν θα αναδιαρθρώσουν το χρέος τους Ελλάδα και Ιρλανδία δε σημαίνει απολύτως τίποτε. Τα πάντα κρίνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα κι όχι από τις δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων που θέλουν να κρατήσουν τις ισορροπίες εντός της ΕΕ.
Από την άλλη, η διάψευση των σεναρίων για νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα μετά το 2013 έχει διπλή ανάγνωση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, οι εκπρόσωποι της Τρόικας δήλωσαν ότι – στην περίπτωση που η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη μείωση του ελλείμματος και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά δεν μπορέσει να πείσει τις αγορές – “δεν θα την εγκαταλείψουμε”.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν αναφέρθηκαν σε επέκταση του προγράμματος ή σε νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι “η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του Προγράμματος και οι αγορές θα πεισθούν”, ενώ πρόσθεσαν ότι σε περίπτωση που δεν πεισθούν οι αγορές “θα δούμε ποια θα είναι η κατάλληλη λύση”.
Αυτό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ομως, μήπως πρόκειται για διακαή πόθο των κοινοτικών και της ΕΚΤ; Με λίγα λόγια, μήπως προωθείται ένα σενάριο διατήρησης της βοήθειας προς την Ελλάδα μετά το 2013 αλλά μόνο με συνδρομή του ΔΝΤ και χωρίς την παρουσία των άλλων δύο;
Μήπως δηλαδή διαλυθεί η Τρόϊκα στα εξ ων συνετέθη και η κατοχή στην Ελλάδα συνεχιστεί μόνο με το ΔΝΤ;
Για σκεφτείτε, πώς θα πείσουν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας ή της Γαλλίας την κοινή γνώμη ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Εδώ ακόμη και τα 110 δισ. έχουν προκαλέσει εσωτερικές αναταραχές σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη και κυρίως στη Γερμανία, πώς θα πει λοιπόν η Μέρκελ στους Γερμανούς ότι πρέπει να πληρώνουν τους Ελληνες για άλλα 5 ή 7 χρόνια μετά το 2013.
Γι’ αυτό, λοιπόν, πολύ φοβούμαστε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στις επιλογές της και θα συρθεί σε νέο Μνημόνιο το οποίο θα υπογραφεί μόνο με το ΔΝΤ που όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.