Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΜΠΑΝ ΚΙΝ ΜΟΥΝ - ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αναμένουν θεαματική κίνηση από πλευράς Τουρκίας και πιθανή έκτακτη μετάβαση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας!

Στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί το βράδυ η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 8.15 απόψε, ώρα Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθίσουν πέντε άτομα από κάθε πλευρά. Το γεύμα αναμένεται να διαρκέσει...
μιάμιση ώρα και μετά από ημίωρη διακοπή θα ξεκινήσουν οι κυρίως συνομιλίες.

Ο ΓΓ στο χαιρετισμό του θα δώσει το στίγμα των συνομιλιών και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου.

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες και μετά το τέλος της, ο ΓΓ θα προβεί σε δήλωση, την οποία θα θέσει εκ των προτέρων υπόψη των δύο πλευρών για να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους για το περιεχόμενό της.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε χθες βράδυ διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Έρογλου, για τις τελευταίες λεπτομέρειες της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ελπίδα η αποψινή συνάντηση θα είναι παραγωγική και οι διαπραγματεύσεις θα αναπτύξουν νέα δυναμική.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας μεταβαίνει στην αποψινή συνάντηση πανέτοιμος και με βάση τα όσα συζητήθηκαν στο άτυπο συμβούλιο αρχηγών δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Στόχος της ε/κ πλευράς είναι να ανοίξει ο δρόμος για λύση στο κυπριακό, βασισμένη σε αρχές τονίζει η κυβέρνηση, διαψεύδοντας πληροφορίες για διεύρυνση της συνάντησης με συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας.

Πληροφορίες από την Άγκυρα, τα κατεχόμενα και διπλωματικούς κύκλους στη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η Τουρκία πιθανόν να προβεί σε μια θεαματική κίνηση, ώστε να υποχρεωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρατείνει την παραμονή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και να υπάρξει μια γενικότερη συζήτηση του κυπριακού.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι εναντίον διχοτομικής λύσης του Κυπριακού διασαφήνισε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, κατά τη συζήτηση του Κυπριακού στη Βουλή των Κοινοτήτων με την ευκαιρία της συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι κατά την σημερινή συνάντηση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα εξακολουθήσουν να επιδεικνύουν ευελιξία και ηγετικές ικανότητες. Έχουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, είπε ο κ. Λίντιγκτον, και πρέπει να την αξιοποιήσουν πριν κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας.
sigmalive.com