Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ο Τούρκος υπουργός κάνει ξεκάθαρα λόγο για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρουν να επιλύσουν όλα τα θέµατα στο Αιγαίο, τότε στις "διαφιλονικούµενες" περιοχές "να...
φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης των διαφορών".





Αυτό είπε στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο Εγκεµέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτείνοντας με αυτόν τον τρόπο και ανοιχτά συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Ωστόσο η πρόσκληση αυτή δεν έπσε στο τραπέζι ως πρόταση του Τούρκου υπουργού. Είχε προηγηθεί ερώτηση των δημοσιογράφων της εφημερίδας, για το πώς αισθάνεται ως υπουργός επί των ευρωπαϊκών θεµάτων, για το γεγονός ότι το casus belli έναντι της Ελλάδας αναφέρεται στα κοινοτικά κείµενα.

Ως απάντηση λοιπόν, ο Ε. Μπαγίς δηλώνει πως όπου δεν καταφέρουν οι δύο χώρες να φθάσουν σε συµφωνία, δηλαδή"σε διαφιλονικούµενες περιοχές, να φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου που µπορούν να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης. Μπορούµε να µετατρέψουµε τα προβλήµατα σε ευκαιρίες. Είναι σηµαντικό που έχουµε οµάδες που ασχολούνται µε τεχνικά ζητήµατα, αλλά το 99% των προβληµάτων θα λυνόταν τη µέρα που η Τουρκία θαγινόταν µέλος της Ε.Ε.".

Ωστόσο, διαφιλονικούμενες περιοχές, έτσι όπως τις εννοεί ο κ. Μπαγίς, για την Ελλάδα τουλάχιστον, δεν υπάρχουν.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του πάντως δηλώνει αισιόδοξος, διότι, όπως σηµειώνει, είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Ατατούρκ και του Βενιζέλου που υπάρχουν στις δύοχώρες δύο ηγέτες "που καταλαβαίνει και σέβεται ο ένας τον άλλο". ΑΝτίθετα τα προηγούμενα χρόνια, "είτε δεν υπήρχαν ταυτοχρόνως, είτε δεν είχαν την απαραίτητη λαϊκή υποστήριξη. Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάνγκο. Τώρα είµαστε δύο και ήδη χορεύουµε".

Ο Τούρκος διπλωμάτης δίδει μεγάλη βαρύτητα στην επίληση των προβλημάτων, καθώς θεωρεί πως εάν λυθούν τα βασικά ζητήματα το Αιγαίο αλλά και ευρύτερα η Μεσόγειος θα μετατραπούν σε έναν παράδεισο τουρισμού για όλους.

Όσον αφορά στο ερώτημα εάν θα πήγαινε η Τουρκία στη Χάγη, για την επίλυση των διαφορών, όπως επιθυμεί η Ελλάδα, ο Ε. μπαγίς απαντά:

"Πρέπει να υποστηρίξουµε τους δύο πρωθυπουργούς σε αυτή τη διαδικασία, αλλά πρέπει επίσης να τους αφήσουµε να επιλέξουν την πλατφόρµα επίλυσης. Η Τουρκία είναι πάντα έτοιµη για τη µεγάλη λύση. Αλλά ίσως πρέπει πρώτα να επιλύσουµε κάτι µικρό που θα οδηγήσει στη µεγαλύτερη λύση, σε µια φόρµουλα πακέτου επίλυσης".