Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ "ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ" ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ...

Σε προηγούμενη αρθρογραφία καταγράψαμε μερικές περίεργες «συμπτώσεις» στον τρόπο αντίδρασης για διερεύνηση του θέματος Ντάουνερ. Αφού για πάνω από ένα χρόνο επικρατούσε σιωπή, μόλις αποφασίστηκε η διερεύνηση του θέματος από Επιτροπή της Βουλής, κάποιοι (βουλευτές και δημοσιογράφοι) επέλεξαν να ανακόψουν την διερεύνηση. Η συγχορδία ανάμεσα τους ήταν η πρώτη σύμπτωση. Και εντελώς συμπωματικά, τα ονόματα των «αργοπορημένων» αλλά συντονισμένων αντιδρούντων περιέχονταν στα έγγραφα με κάποιο άμεσο ή έμμεσο τρόπο και....
πρόκειται για φανατικούς του Ανάν. Τρίτη σύμπτωση είναι που ευαισθητοποιήθηκαν να αντιδράσουν επειδή –κατά την άποψη τους- υπάρχει ενδεχόμενο (!) τα έγγραφα να είναι προϊόν υποκλοπής.

Σήμερα που το θέμα παίρνει διαστάσεις, το τροπάριο για αμφισβήτηση της αυθεντικότητας των εγγράφων και η μετέπειτα «σιωπή» ξεχάστηκαν. Τώρα προέχει η «ευαισθησία» κατά πόσον τα έγγραφα είναι προϊόν υποκλοπής! Όμως, είναι απίστευτο που ζουν στην Κύπρο και ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική, αλλά δεν άκουσαν ούτε αντιλήφθηκαν οτιδήποτε από όσα για πάνω από ένα χρόνο προβλήθηκαν στα ΜΜΕ (προσωπικά από εμένα) και τεκμηριώνουν την απαράδεκτη και ενδεχομένως εγκληματική συμπεριφορά αξιωματούχων του ΟΗΕ, εφόσον τα έγγραφα είναι αυθεντικά. Παρεμπιπτόντως, όταν πιεστούν για το περιεχόμενο των εγγράφων, καταλήγουν συμπτωματικά στην ίδια διαπίστωση: τα έγγραφα δεν περιέχουν οτιδήποτε μεμπτό για τον Ντάουνερ ή για άλλον αξιωματούχο του ΟΗΕ, αλλά φανερώνουν την ουδετερότητα τους.
Μάλιστα, ο δημοσιογράφος του «Πολίτη» με βάση «άριστα ενημερωμένες πηγές», δημοσίευσε
ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενέκρινε την κλοπή των εγγράφων για δικό του πολιτικό
συμφέρον και ακολούθως, μετά από κοσκίνισμα διέρρευσε μόνο όσα τον συνέφεραν!

Την βδομάδα που πέρασε, προέκυψαν διάφορα που ενδυναμώνουν όσα καταγράφαμε ως υποψίες. Για μια απάτη ή παράπτωμα που δεν υπάρχουν μαρτυρίες ή τεκμήρια, αναζητούνται άτομα που έχουν σοβαρό κίνητρο για διάπραξη τους. Είτε αρέσει είτε όχι, ο Ντάουνερ είχε κίνητρο. Με την ανάληψη της θέσης του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, άρχισαν να συσσωρεύονται στοιχεία για διασυνδέσεις του με τεράστια τουρκικά οικονομικά. Ο Ντάουνερ ως σύμβουλος σε εταιρεία (την BeSpoke Approach) φέρεται να σχετιζόταν τελικά με την μεγαλύτερη συγχώνευση εταιρειών στην τουρκική οικονομία (αμερικανικό περιοδικό Forbes). Mια έσωθεν ελεγχόμενη και επιλεκτική διαρροή εγγράφων θα μπορούσε να ανατρέψει την όλη αρνητική εικόνα και ο Ντάουνερ, εκ των πραγμάτων, είχε την δυνατότητα να το πράξει. Άλλωστε, μαζί με τους συνεργάτες του ήταν τόσο βέβαιος στην αρχή ότι τα έγγραφα θα φανερώσουν την αμεροληψία του. Τι έγινε μετά και ενοχλήθηκε;

Ένα τρίτο στοιχείο εναντίον του Ντάουνερ είναι η προηγούμενη συμπεριφορά του. Το μητρώο του φέρεται πλούσιο σε διαπλοκές. Και η προϊστορία του με διαρροές, δεν του παρέχουν «λευκό πολιτικό μητρώο» αφού δημοσιεύματα τον εμπλέκουν «ως μετρ στις διαρροές εγγράφων» (όπως δηκτικά τεκμηρίωσε ο έγκριτος δημοσιογράφος Α. Πιμπίσιης στον «Φιλελεύθερο»). Συνοπτικά, το κίνητρο, η δυνατότητα για διάπραξη, το προηγούμενο μητρώο του για χρόνια, η συμπεριφορά μετά τις πρώτες δημοσιεύσεις εγγράφων και οι «συμπτώσεις» έκτοτε, είναι όσα -ως τώρα- σκιαγραφούν κάποιον «εγκέφαλο» για επιλεκτική διαρροή εγγράφων, μόνο που κάτι πήγε στραβά στο ενδιάμεσο.
Οι συμπτώσεις για ανατροπή της εικόνας του συνωμότη και μεροληπτικού Ντάουνερ υπέρ των Τούρκων, συνεχίζονται. Ο Ντάουνερ αποφάσισε και έδωσε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση (ΡΙΚ) σε φιλικό δημοσιογράφο προφανώς και που προβλήθηκε δύο-τρεις μέρες πριν την εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Δ. Χριστόφια με τον ΓΓ ΟΗΕ και τον Έρογλου στην Νέα Υόρκη. Γιατί τώρα; Από τις πολλές πιθανές εξηγήσεις, περιορίζομαι σε δύο ακραίες:

α) Ο Ντάουνερ είναι ένας άμεπτος διπλωμάτης που αγωνίζεται για μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση στο κυπριακό, και
β) ο Ντάουνερ επιδιώκει να εξαγνιστεί στα μάτια της Ε/κ κοινής γνώμης που τον έχει απαξιώσει και κατατάξει ως ένα συνωμότη.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει.


Κώστας Μαυρίδης