Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ "ΚΡΑΧ" ΤΟ Ι.Κ.Α.

«Μαύρη τρύπα» 19 δις ευρώ φέρεται να έχει δημιουργηθεί στο ΙΚΑ σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, κατά τη προχθεσινή έναρξη των εργασιών του 20ού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ.
Υπογραμμίζεται ότι οι οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα...
9 δισ. ευρώ, οι οφειλές επιχειρήσεων- εργοδοτών ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ και γύρω στα 4 δισ. ευρώ ετησίως κινείται η εισφοροδιαφυγή. Πέραν αυτών, πολλά δισ. είναι τα χρέη του ΙΚΑ σε ΟΕΕ, ΟΕΚ, ΟΑΕΔ κλπ
Ένα επιπλέον καυτό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας είναι αυτό της υποστελέχωσής του, καθώς μένουν ακάλυπτες 4.000 οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων!
ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι η έμφαση για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που κυμαίνεται στο 30%, θα δοθεί στους προληπτικούς ελέγχους και στην απογραφή των επιχειρήσεων, άπαξ το έτος! Αναφερόμενος, μάλιστα, στο επιχειρησιακό σχέδιο για το ΙΚΑ ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός «Καλλικράτη» με τη δημιουργία 12 περιφερειακών διοικήσεων συν την κεντρική διοίκηση, ενώ εξήγγειλε αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών με απλοποίηση στον τρόπο καταβολής εισφορών με μείωση των πακέτων κάλυψης ασφάλισης σε μόλις 5 από τα 800 που υπάρχουν σήμερα στο ίδρυμα.

ΕΝΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ!

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ!
Ένα βήμα πριν το «κραχ» στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας και η διοίκησή του αναζητά εναγωνίως τρόπους ώστε να εξασφαλίσει ρευστό άνω του 1 δισ. ευρώ, μέσω δανεισμού μέχρι το τέλος του χρόνου για να πληρωθούν οι "κουτσουρεμένες" συντάξεις και τα ψαλιδισμένα δώρα σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν δεν εξασφαλιστεί το ποσό αυτό, να μείνουν στο αέρα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ!
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση συνειδητά σπρώχνει σε «φούντο» το ΙΚΑ και την δημόσια κοινωνική ασφάλιση καθώς:
- Επί της ουσίας κάνει τα στραβά μάτια στην εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων (θα εισπραχθεί τελικά ποσό μικρότερο από το 10% που υπολόγιζαν) αφού η ανακοίνωση προληπτικών έλεγχων σε επιχειρήσεις, χωρίς υπαλλήλους να τους διεξάγουν, μάλλον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί
- η πριμοδότηση των επιχειρήσεων που θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, μέσω του προγράμματος για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών 200.000 εργαζόμενων, θα οδηγήσει το ΙΚΑ σε περεταίρω απώλεια καθώς οι εισφορές θα αφαιρεθούν από τον αλληλόχρεο λογαριασμό μεταξύ του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου και του ΟΑΕΔ.
- ο προϋπολογισμός του 2011 μειώνει ακόμα περισσότερο την κρατική επιχορήγηση για την κοινωνική ασφάλιση,

Οι κατεδαφιστικές επιλογές κυβέρνησης – τρόικας τινάζουν κυριολεκτικά στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγώντας τα στην κατάρρευση και τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στις κερδοσκοπικές ορέξεις των μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών ομίλων καταργώντας κάθε ίχνος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

iskra.gr