Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

EUROFIGHTER KAI "ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ"

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού »Πτήση & Διάστημα« (10/2010), το θέμα του ευρωμαχητικού έχει επανέρθει στην ελληνική ατζέντα - όπως άλλωστε ακριβώς πριν μια δεκαετία, άρρηκτα συνδεμένο με το μέλλον της βιομηχανικής μονάδας της ΕΑΒ.
Τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία ενσωματώνουν μια σειρά ...
πρωτοποριακών τεχνολογιών, είναι κάτι παραπάνω από πανάκριβα στην προμήθεια και στη συντήρηση, αλλά θα μπορούσαν να εισέρθουν στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας με καθεστώς μίσθωσης.
Το συγκεκριμένο περιοδικό κάνει λόγο μάλιστα και για συμπαραγωγή του μαχητικού στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, συνδυάζοντας την πιθανή προμήθεια των Eurofighter με τον ξαφνικό έρωτα της Αθήνας και του Τελ Αβίβ.
Στο κείμενο δεν γίνεται λόγος εάν πρόκειται για συμπαραγωγή 15, 20 ή 30 μαχητικών, όπως και δεν γίνεται λόγος για το βαθύτερο οικονομικό νόημα της συμπαραγωγής τόσων λίγων μονάδων.
Το κείμενο πορεύεται ένα βήμα παρακάτω, συνδέοντας μια πιθανή προμήθεια των Eurofighter με τον ταυτόχρονο τουρκικό δισταγμό σε σχέση με την θέση της γειτονικής χώρας για τα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου. Τα πιθανά ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου, τα οποία θα κληθεί να υπεραπισθεί το Eurofighter, δεν αναφέρονται στο ίδιο κείμενο.
Ας μου επιτραπεί να σημειώσω πως ενώ ένα γαλόνι πετρελαίου δεν εξορύχθηκε από το Αιγαίο από κάποιο νέο κοίτασμα, υπάρχουν ήδη σκέψεις να ξοδευτούν δισεκατομμύρια ευρώ του φορολογούμενου, προς υπεράσπιση των όποιων ενεργειακών κοιτασμάτων στο βυθό του Αιγαίου, όταν και εάν αυτά ανακαλυφθούν. Εάν όμως δεν ανακαλυφθούν, πως θα πληρωθούν οι δόσεις για την μίσθωση;