Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

MOYΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ

Aν η είδηση αυτή έπαιζε σε μεγάλη εφημερίδα θα έκανε πάταγο. Ηταν όμως πρώτο θέμα στην εφημερίδα «Αποκαλύψεις» οπότε όλοι και ειδικά η κυβέρνηση… μούγκα στη στρούγκα.

Η εφημερίδα, λοιπόν, δημοσιεύει απόρρητο έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας και του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου προς την Καγκελαρία, δηλαδή προς την Μέρκελ. Το έγγραφο έχει τίτλο η...
«Ελλάδα το φθινόπωρο του 2010» και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και την κοινωνία.

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ενημέρωση, η οικονομία παρά τις μικρές επιτυχίες εξαιτίας της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Η εκτίμηση των Γερμανών είναι ότι θα έχουμε 1,5 εκατ. άνεργους, δηλαδή το ένα τρίτο των ενεργών πολιτών ενώ χιλιάδες καταστήματα κλείνουν δημιουργώντας ένα ζοφερό κλίμα.

Η περιγραφή που γίνεται έχει πολύ…. μελανά χρώματα και ούτε λίγο, ούτε πολύ μας λέει ότι η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ είναι δεδομένη.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην κυβέρνηση και την ως τώρα πορεία της. Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα σκληροί καθώς λένε ότι επικρατεί άπνοια έργου, ουσιαστικά ότι ο Παπανδρέου δεν κάνει απολύτως τίποτε.

Η έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Ελλάδα βρίσκεται να ζητά επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου τους αλλά οι Γερμανοί είναι κάθετα αντίθετοι. Δεν ξέρουμε αν η Μέρκελ υιοθετεί την άποψη ότι πρέπει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και ότι πρόκειται για χαμένη υπόθεση, όμως αποτελεί μια έκθεση που καθρεπτίζει το πώς μας βλέπουν οι… σύμμαχοι και τι μας περιμένει αν πέσουμε στην ανάγκη τους. Δείχνει επίσης ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέκυψε στις εντολές της Τρόϊκας και πήρε σκληρότερα μέτρα απ’ ότι της ζητήθηκε, εντούτοις η ύφεση, τα λουκέτα, η ανεργία θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη χρεοκοπία.

Αραγε γνώριζε η κυβέρνηση την έκθεση της γερμανικής πρεσβείας και δεν είπε τίποτε. Και γιατί οι κατά άλλα λαλίστατοι υπουργοί και εκπρόσωποί της δεν βγαίνουν να αναθεματίσουν τη Μέρκελ και τους Γερμανούς που προεξοφλούν διάλυση της οικονομίας και έξοδο από το ευρώ;