Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ....

Του Δήμου Βερύκιου
Η Ελλάδα δεν δύναται να προβεί άμεσα σε νέα «αγορά του αιώνα» μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς, ύψους 5 δισ. ευρώ, όπως προγραμμάτιζε η προηγούμενη κυβέρνηση της προ ΔΝΤ εποχής.
Ωστόσο, οι «μνηστήρες» (Αμερικανοί, Γερμανοί και Γάλλοι) δεν καταθέτουν εύκολα τα «όπλα», εξακολουθούν να πιέζουν... παντοιοτρόπως ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ αλλά και της αμυντικής Έκθεσης Defensys, που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου.
Απόδειξη η «έφοδος» που πραγματοποιείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τις κατασκευάστριες εταιρείες προς τους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ με γεύματα και συνεντεύξεις Τύπου. Βασική τους επιδίωξη η Ελλάδα να προχωρήσει στην συγκεκριμένη παραγγελία και με τις ευλογίες της τρόικα.


Οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως προς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Άμυνας συνοδεύονται πολλές φορές με κινδυνολογικά ρεπορτάζ και άρθρα περί ανατροπής της ισορροπίας στο Αιγαίο, που (βεβαίως – βεβαίως) είναι «εισαγόμενα» πέραν του Ατλαντικού.
ΤΥΧΑΙΟ;
Μέχρι και η κρατική τηλεόραση παρουσίασε χτες ολόκληρο ρεπορτάζ για συγκεκριμένο τύπο μαχητικού αεροσκάφους που εδώ και χρόνια πιέζουν οι ΗΠΑ να εντάξουν στην Ελληνική Αεροπορία! «Τυχαίο; Δεν νομίζω?» που λέει και η γνωστή διαφήμιση.
H Lockheed Martin ανακοίνωσε προχτές ότι στην έκθεση Defensys της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τις βελτιώσεις στα F-16, τις δυνατότητες του F-35 νέου μαχητικού 5ης γενιάς και του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion. Τα τρία δηλαδή εξοπλιστικά προγράμματα που διεκδικεί από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Πάντως, ο Β. Βενιζέλος, με αφορμή πρόσφατα ρεπορτάζ για τις «αερομαχίες στο Αιγαίο», έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν έχει ανατραπεί η ισορροπία στο Αιγαίο και ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πετάει «χωρίς περιορισμούς» στο Αιγαίο και ότι «διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας.
Διαρροές
Ο υπουργός Άμυνας εμφανίζεται εκνευρισμένος από τις ανορθόδοξες κινήσεις και τις διαρροές «μελετών» περί ανατροπής της ισορροπίας στο Αιγαίο που γίνονται από συγκεκριμένο γραφείο αμερικανικής εταιρείας.
Κύκλοι του υπουργείου Άμυνας δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να έχει θέσει το θέμα ο κ. Βενιζέλος στον νέο Αμερικανό πρέσβη Ντανιέλ Σμίθ κατά την συνάντησή τους στο Πεντάγωνο την περασμένη Παρασκευή.
«Αμαρτίες»
Πάντως, το προσεχές διάστημα ο Β. Βενιζέλος αναμένεται να ασχοληθεί με τις εναπομείνασες «αμαρτίες» του παρελθόντος, όπως το σύστημα επικοινωνιών μάχης ΕΡΜΗΣ και τα αεροσκάφη μεσαίας μεταφορικής ικανότητας C-27J, καθώς τα προβλήματα που έχουν προκύψει θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Ιταλό ομόλογό του, όπου θα παραστεί στην έκθεση Defensys στη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ένα άλλο θέμα που όπως ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα προωθήσει στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής είναι τα ελικόπτερα APACHE, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.
Προφανώς εννοεί τον εκσυγχρονισμό των παλιότερων ελικοπτέρων, που, ωστόσο, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν διατυπωθεί ζωηρές επιφυλάξεις και ερωτήματα από τον Β. Βασιλάκο πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών.
Μετά-ΔΝΤ εποχή
Προμήθεια πυρομαχικών
Σε ό,τι αφορά την κύρια προμήθεια πυρομαχικών που αναμένεται να γίνει στη μετα-ΔΝΤ εποχή, αν και έχουν πάρει το προβάδισμα οι Γερμανοί με τους Αμερικανούς, που «κέρδισαν» χωρίς διαγωνισμό την αρχική προμήθεια, στην ελληνική αγορά παραμένουν και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι προσδοκούν οφέλη από τον αιφνίδιο διπλωματικό έρωτα Αθήνας – Τελ Αβίβ. Ωστόσο, άνοιξε η όρεξη των Γερμανών της Rheinmetall και μέσω Ελληνα μεγαλοεπιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε τομέα διαφορετικό από την Άμυνα, επιδιώκουν να «εξαγοράσουν» την ΕΛ.ΒΟ. με ένα συμβολικό ποσόν.
Στόχος τους να αποκλείσουν τους Ρώσους και να «σπρώξουν» στον Ελληνικό Στρατό τα μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Murder και να καλύψουν με γερμανικά οχήματα (ελαφρά και τεθωρακισμένα) τις μελλοντικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το 2ο γραφείο
«Ευλαβείς προσκυνητές»
«Τραβάτε με και ας κλαίω» οι οπλάδες ! Όλοι μα όλοι δήλωσαν «παρών» στην έκθεση Defensys στη Θεσσαλονίκη, την? αυτοκρατορία Βενιζέλου.
Αρχικά στο προφορικό εξέφραζαν απροθυμία ως προς τη συμμετοχή τους, στην πορεία όμως προσήλθαν γονατιστοί ως «ευλαβείς προσκυνητές» του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγιά της Τήνου.
Μεγάλη η… χάρη του Μπένυ Γαλλικό ενδιαφέρον
Στην Defensys θα συμμετάσχουν εκθέτες από 24 χώρες και 50 ξένες αντιπροσωπίες.
Πιο αναβαθμισμένη η γαλλική αντιπροσωπία με τον Guy Teissier πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Πασχίζουν οι Γάλλοι να κατοχυρώσουν το πρόγραμμα φρεγατών FREMM και ενισχύουν την επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα.
Απροκάλυπτος
Ζωηρό ενδιαφέρον μέχρι παρεξηγήσεως επιδεικνύει πρώην υπουργός Άμυνας για την ακύρωση ενός προγράμματος offset από την αγορά των Μιράζ 2000-5. Στο Πεντάγωνο πραγματικά έχουν μείνει άφωνοι με την απροκάλυπτη στάση του πρώην?
«Καρφώματα»
Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της «Η» που δημοσιεύτηκε το περασμένο Αύγουστο και βάσει του οποίου ένστολοι και απόστρατοι καταφεύγουν στην ανοιχτή γραμμή του ΣΔΟΕ και «καρφώνουν» για ανορθόδοξο πλουτισμό συναδέλφους τους, που έχουν εμπλοκή με διαδικασίες αγοράς οπλικών συστημάτων.
Ήδη το ΣΔΟΕ έχει αρχίσει να στέλνει στις κατά τόπους εφορίες αλλά και στη Δικαιοσύνη τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς του για τις «χακί» μίζες..
«Σκαφάτοι»
Εργαζόμενος σε «χλιδάτη» Μαρίνα της Αττικής έδωσε στοιχεία – ντοκουμέντα στο ΣΔΟΕ για δύο σκάφη που αν και ανήκουν σε εταιρείες «τρέχα γύρευε» τα χρησιμοποιεί πρώην υπουργός Άμυνας!..
Επίσης στο ΣΔΟΕ έχουν περιέλθει καταστάσεις επιβίβασης σε σκάφη αντιπροσώπων οπλικών συστημάτων στις οποίες εκτός από κοσμικοί (μόδιστροι – ηθοποιοί) περιλαμβάνονται και ανώνυμοι που ωστόσο έχουν περάσει από θέσεις – κλειδιά των υπουργείων Άμυνας, Υγείας, Μεταφορών…
Συγγραφέας
Με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια ο Β. Βενιζέλος παρουσίασε το βιβλίο του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Φ. Φραγκούλη «Χωρίς Ιππείς» για τη Μάχη του Μαραθώνα πριν από 2.500 χρόνια. Όντως πρόκειται για μια θαυμάσια συγγραφική δουλειά στην οποία υποκλίνονται ειδικοί – ιστορικοί, καθώς και συνάδελφοι (εχθροί και φίλοι) του Στρατηγού.
«Arm Hall»
Η ιδέα ανήκει στον αρχηγό ΓΕΣ. Ένεκα της οικονομικής κρίσης ένα τμήμα του Πενταγώνου μετατρέπεται σε πολυκατάστημα! Ανοίγει καθαριστήριο δίπλα στο ταχυδρομείο στην είσοδο του ΓΕΣ, κομμωτήριο σε θάλαμο του Τάγματος ΓΕΣ, καφετέρια στη γωνία του πάρκινγκ, βενζινάδικο στην πύλη Ψυχικού και σούπερ μάρκετ στο υπόγειο του Τάγματος ΓΕΣ.
Απομένει η διαφημιστική καμπάνια: Προσεχώς ανοίγουμε και σας περιμένουμε στο «Arm Hall».