Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΦΟΡΟ-ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του κρίσιμου προϋπολογισμού του 2011, το οποίο θα προβλέπει επιβολή πρόσθετων φόρων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και περικοπή δαπανών που αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στόχος είναι να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο....
7,1% σε σχέση με το 7,8% που προέβλεπε το μνημόνιο και σε απόλυτα μεγέθη να διαμορφωθεί στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα 18,5 δισεκατομμύρια για φέτος.

Στο προσχέδιο δεν θα ξεκαθαρίζεται τι ακριβώς θα γίνει με τον ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό σε υψηλότερο συντελεστή.

Όσον αφορά τις περικοπές δαπανών, για το 2011 θα παραμείνουν στο ψυγείο μισθοί και συντάξεις στο Δημόσιο, προβλέπεται όπως είναι γνωστό δραστική μείωση στις προσλήψεις και μεγάλη μείωση κονδυλίων και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα, θα υπάρξουν περικοπές μέσω των περικοπών στους μισθούς των ρετιρέ του Δημοσίου και την εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμής μισθών. Το προσχέδιο προβλέπει εξοικονόμηση πόρων από τον "Καλλικράτη" και τη μείωση των δαπανών των νοσοκομείων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Και αυτός ο προϋπολογισμός βασίζει την αύξηση των εσόδων στους φόρους. Έτσι το Οικονομικό επιτελείο προσδοκά έσοδα από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%, την περαίωση, τα νέα τεκμήρια και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, από το 2011, θέματα που όμως δεν έχουν κλείσει ακόμα οριστικά. Επίσης, αναμένεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις θα αποδώσουν 1 δισ. ευρώ, από δικαιώματα και άδειες τυχερών παιχνιδιών προβλέπονται 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι ημιυπαίθριοι και τα αυθαίρετα εκτιμάται ότι θα φέρουν στα ταμεία του Δημοσίου επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ.