Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η "ΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΤΩΝ 33 ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

Ολοκληρώθηκε η "ανάσταση" των 33 (όσα και το χρόνια του Χριστού...) μεταλλωρύχων που βρίσκονταν θαμμένοι στα 650 μέτρα βάθος μέσα στην γη επί 68 ημέρες στην έρημο της Ατακάμα στη Χιλή.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλοί επιβίωσαν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παγιδευμένοι κάτω από τη γη.

Η επιχείρηση άρχισε τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα) και η διαδικασία κράτησε περί τα...
30-40 λεπτά για τον καθένα, αρκετά πιο γρήγορα και πολύ καλύτερα από όσο υπολόγιζαν αρχικά.

Ο ένας μετά τον άλλον οι άνδρες –γενικά σε αρκετά καλή κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας– έμπαιναν στην ειδικά σχεδιασμένη κάψουλα και ανασύρονταν στην επιφάνεια. Πρώτος βγήκε ο Φλορένσιο Αβάλος, που κινηματογραφούσε τις σκηνές της ζωής των εργατών μέσα στο ορυχείο. Το πρόγραμμα ήθελε να βγαίνει τελευταίος ο Λουίς Ουρθούα, ο αρχηγός των εγκλωβισμένων εργατών που πιστώνεται με τη διατήρηση του ηθικού τους κατά τις πρώτες 11 ημέρες όταν κανένας στον (πάνω) κόσμο δεν γνώριζε αν ήταν στη ζωή. Το σημείωμα του και η διαβεβαίωση ότι και οι 33 «είμαστε καλά» ήταν αυτό που αναπτέρωσε τις ελπίδες των Χιλιανών.

Αν και μερικοί χρειάστηκε να μεταφερθούν με φορείο για μία πρώτη εξέταση, οι περισσότεροι βγήκαν καλοξυρισμένοι και εξαιρετικά ευδιάθετοι και έσπευσαν να συναντήσουν τους συγγενείς τους να προσευχηθούν ή να συγχαρούν από κοντά τους διασώστες.

Οι Χιλιανοί παίρνουν από όλους τα εύσημα για την εξαιρετική δουλειά τους για τη διάσωση των ανδρών.

Τις ευχές του για ταχεία επάνοδο στις κατοικίες του απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, άλλωστε στην επιχείρηση για τη διάσωση των εργατών είχε συμβάλλει και η NASA.

Η δοκιμασία όμως δεν τελειώνει εδώ για τους εργάτες. Για τους επόμενους μήνες θα τους παρακολουθούν ψυχολόγοι ειδικευμένοι σε ανθρώπους που επιβίωσαν από ακραίες καταστάσεις. Οι οικογένειες και οι σχέσεις τους (κρυφές και φανερές) εκτέθηκαν σε δημόσια θέα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με τις προσφορές για ταξίδια, επισκέψεις, συνεντεύξεις και δώρα να μην έχουν τέλος, οι 33 εργάτες ίσως χρειαστούν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν σε μία ζωή αρκετά διαφορετική από αυτή που είχαν συνηθίσει πριν από την περιπέτεια. Όπως είπε ένας από αυτούς στους δημοσιογράφους «γεννήθηκα και θα πεθάνω μεταλλωρύχος».