Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΔΩ ΤΡΟΪΚΑ, ΕΞΩ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Στο ταξίδι του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει πώληση ομολόγων, το οικονομικό επιτελείο θα συνοδεύεται από τρία μέλη της αντιπροσωπείας της τρόικας. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στην Αθήνα και θα συμμετάσχουν στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Εξετάσεις στο μέτωπο της κατάρτισης του προσχεδίου του προυπολογισμού δίνει από τη Δευτέρα το....
οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την άφιξη του κλιμακίου της τρόικας, αποκλειστικός σκοπός του οποίου είναι ο έλεγχος των στοιχείων που θα συμπεριλάβει το προσχέδιο.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει στην Αθήνα ένα 15θήμερο και θα συμμετάσχει -αναφέρουν όλες οι πληροφορίες- στη σύνταξη του προσχεδίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συμπεριλάβει τα όσα συμφωνήθηκαν στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ότι θα τηρηθούν οι στόχοι για μέτρα μείωσης του ελλείμματος και να κλειδώσουν τα μέτρα που θα αποφασιστούν για αύξηση στα έσοδα (αύξηση ΦΠΑ και τιμής πετρελαίου θέρμανσης, περαιώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων).

Το ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι τρία μέλη της αντιπροσωπείας, θα συνοδεύσουν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στην περιοδεία που ξεκινά αύριο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε road shows σκοπός των οποίων είναι η προσπάθεια να πειστούν επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορά ομολόγων, η δημοπρασία των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου.

Η ομάδα του υπουργείου Οικονομικών με τα στελέχη της τρόικας, θα βρίσκονται αύριο στο Λονδίνο, την Τετάρτη στο Παρίσι και την ερχόμενη Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.

Στην Αθήνα τώρα, τα θέματα που θα θέσει η τρόικα με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο είναι, το πρόγραμμα περιστολής δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, ειδικά στα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ (προηγείται ο ΟΣΕ), το πρόγραμμα επιμέρους δανειοδότησης μέσω έντοκων γραμματίων και οι αποκρατικοποιήσεις.

news247