Συστάσεις για παιδιά-εφήβους
Καλό πρωινό γεύμα. Το καλό πρωινό γεύμα δίνει στο σώμα μας την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε.
Προτιμήστε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά, όσπρια και δημητριακά) Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών (μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά, κρουασάν, πατατάκια, γαριδάκια κα) Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης C (ακτινίδιο, πιπεριές, λάχανο, μπρόκολο, πορτοκάλι).
Η βιταμίνη C, όπως έχουν δείξει μελέτες δεν θεραπεύει από το κρυολόγημα, αλλά φαίνεται να μειώνει έως και 20% περίπου τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος. Παράλληλα, φαίνεται να αυξάνει τα λευκοκύτταρα ισχυροποιώντας το ανοσοποιητικό, και συνεπώς παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κρυολογήματος. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών και αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων Ig G. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Ε (αμύγδαλα, σπανάκι, μπρόκολο, ελαιόλαδο)
Συστάσεις σε ενήλικους
Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών (αλλαντικά, πλήρη γαλακτοκομικά, κρέατα)
Αυξήστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών (πέστροφα, κολιός, σαρδέλα, ξηροί καρποί, σουσάμι)
Φροντίστε το διαιτολόγιό σας να είναι πλούσιο σε Βιταμίνες C, E και β-καροτένιο
Αυξήστε την πρόσληψη ψευδαργύρου (μανιτάρια, φασόλια, μοσχάρι, δημητριακά πρωινού). Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων (κυρίως των IgG) συμβάλλοντας στην τόνωση του ανοσοποιητικού
Οι δίαιτες αδυνατίσματος αποδυναμώνουν τον οργανισμό μας
Κατά την περίοδο των ιώσεων, το σώμα μας βρίσκεται σε αναβολική κατάσταση, δηλαδή όχι μόνο θέλει να προασπίσει τους υπάρχοντες ιστούς του, αλλά επιπρόσθετα να τους ενδυναμώσει. Από την άλλη, η εφαρμογή μιας υποθερμιδικής δίαιτας είναι μια καταβολική κατάσταση, κατάσταση δηλαδή κατά την οποία το σώμα μας μειώνει τους ιστούς του.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η συνέχιση μιας δίαιτας αδυνατίσματος κατά την περίοδο προσβολής μας από κάποιον ιό θα επιμηκύνει το χρόνο ίασης, κάτι που είναι σίγουρα επιβαρυντικό για την υγεία μας. Ας μην μας φανεί λοιπόν παράξενο αν κατά την περίοδο εφαρμογής στερητικών (κυρίως) διαιτών αρρωσταίνουμε ευκολότερα.
Τι να κάνουμε
Φυσικά δεν αποτελεί άλλοθι η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να σταματήσουμε την όποια προσπάθεια απώλειας βάρους. Ας προτιμήσουμε εύπεπτες τροφές, πλούσιες σε συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και η πρόδρομος μορφή της, η β-καροτίνη, το σελήνιο και πλήθος άλλων θρεπτικών και μη θρεπτικών συστατικών με αντιοξειδωτική δράση.
Με άλλα λόγια, φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Η μορφή των ζωμών (σούπες) και των χυμών αποτελούν τη μορφή που το σώμα μας δέχεται ευκολότερα, τόσο από την πλευρά της ευκολότερης πέψης όσο και λόγω της καλύτερης θερμορύθμισης στην οποία οι τροφές αυτές συνεισφέρουν.
Τι να προσέχουμε
Το σημαντικότερο σημείο όμως, είναι εκείνο κατά το οποίο το σώμα μας αρχίζει να αναρρώνει και η όρεξη σταδιακά επανέρχεται. Με το πρόσχημα της αδυναμίας οι γονείς/ γιατροί φορτώνουν το παιδί τους με τις αγαπημένες τους τροφές και παράλληλα με θερμίδες που το σώμα μας δεν μπορεί να κάψει και αποθηκεύει στο λιπώδη του ιστό.
Αυτή η συνήθεια της υπερκατανάλωσης ιδιαιτέρως θερμιδογόνων γευμάτων στις μέρες της ανάρρωσης που μας συνοδεύει από την παιδική μας ηλικία, αποτελεί τον κύριο λόγο που δίαιτες αδυνατίσματος διακόπτονται. Φυσικά και το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια στη φάση της ανάρρωσης προερχόμενη από τροφές όπως άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά.
Σοκολάτες, σουβλάκια και γλυκά σε μεγάλες ποσότητες απλά εξυπηρετούν τη γεύση μας, το αίσθημα της στέρησης και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν ένα είδος επιβράβευσης για την δύσκολη κατάσταση που ξεπεράσαμε.
Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
tromaktiko.blogspot.com
Χριστουγεννιάτικη Έκθεση του Κέντρου Ημέρας "Ανατολή
Πριν από 4 ώρες