Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Αυτή τη φορά δεν είναι ο πανικός της έλευσης της κρίσης, μια και η κρίση είναι εδώ. Η έλλειψη ρευστού ακόμη και για τα αναγκαία από τα νοικοκυριά, αλλά και από τους επιχειρηματίες, για τους οποίους η στρόφιγγα δανεισμού είναι... κλειστή, προκάλεσε εκροή καταθέσεων που μέχρι και 2 δισ. ευρώ το μήνα. Έως τα 35 δισ. θα φθάσει η συνολική απώλεια από τις τράπεζες.

Νέο κύμα φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν στερέψει από ρευστό και σηκώνουν από τους προθεσμιακούς λογαριασμούς τους για να τα βγάλουν πέρα.

Η πλέον αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι η εκροή θα φθάσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ κάθε μήνα, με την συνολική απώλεια κεφαλαίων για τις τράπεζες, από τα 22 δισ. ευρώ που είναι έως σήμερα, να ξεπερνά μέχρι το τέλος του χρόνου τα 35 δισ. ευρώ.

Αν και το πρώτο κύμα φυγής καταθέσεων, που είχαν ως προορισμό κυρίως το εξωτερικό, λόγω της ανησυχίας από το ξέσπασμα της κρίσης, ανακόπηκε προσωρινά, οι τράπεζες για να το αντιμετωπίσουν αύξησαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων υπερβολικά, έτσι ώστε να κρατήσουν τους καταθέτες.

Τα επιτόκια έφθασαν στο 3,7% τον Ιούλιο, από 2,10 τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το κόστος χρήματος στην εγχώρια αγορά να εκτοξευθεί.

Όμως ούτε αυτό κράτησε τους καταθέτες καθώς δεν είναι η ανησυχία για την οικονομία και μία ενδεχόμενη πτώχευση που τους ωθεί πλέον να σηκώνουν τα χρήματα από τους λογαριασμούς τους, αλλά η έλλειψη κεφαλαίων για τους επαγγελματίες και ρευστού για τα τρέχοντα έξοδα για τα νοικοκυριά, που αρχίζουν πλέον να καταναλώνουν τις αποταμιεύσεις τους.

Ο ρυθμός εκροών που έχει φθάσει να αυξηθεί κατά 10% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας, αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον ώς το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές.

Παρά το γεγονός αυτό, οι τράπεζες μετά και από σύσταση της ΤτΕ μειώνουν το επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έως και 60 μονάδες βάσης, από το 3% τον Ιούλιο, στο 2,40% , ώστε να αποσιμπιεστεί το κόστος χρήματος και να αυξηθεί η κερδοφορία τους.

Θεωρείται δεδομένο, ότι η μία τράπεζα μετά την άλλη θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, οπότε και η εκροή των διαθέσιμων καταθετικών υπολοίπων αναμένεται να μειωθεί ραγδαία.


news247