Με δραματικές περικοπές και αποφυγή πληρωμών φαίνεται ότι επιδιώκεται ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος.
Ήδη η στρόφιγγα έχει κλείσει για το ΙΚΑ, τους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ τις κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της...
πρακτικής που εφαρμόζεται, αποτελούν τα ταμεία που ήδη από το καλοκαίρι πάγωσαν τις πληρωμές παλαιών τους οφειλών, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων και του δώρου των Χριστουγέννων.
Το ΙΚΑ πάγωσε την πληρωμή οφειλών το τρίμηνο Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο προς τα νοσοκομεία και πιθανόν να κάνει το ίδιο και το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Παράλληλα, μείωση στην τιμή έχει επιβληθεί και 92 εξετάσεις που πληρώνουν τα ταμεία σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ταμείων δεν αυξάνονται λόγω των σταθερών χρεώσεων, αλλά εξαιτίας των υπερεξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς τους, πρακτική που για να εξαλειφθεί πρέπει να προχωρήσει η ηλεκτρονική καταγραφή συνταγών και παραπεμπτηρίων για εξετάσεις.
Σαν λύση ανάγκης, κάποια διαγνωστικά κέντρα προσφεύγουν στην πρακτική των αχρείαστων εξετάσεων, προκειμένου να βγάλουν κέρδος. Οι πιο συχνές αχρείαστες εξετάσεις είναι το σπινθηρογράφημα, λόγω του καλού περιθωρίου κέρδους ή οι διπλές εξετάσεις π.χ. μαζί με μαγνητικές μαστογραφίες προσθέτουν και μία μαγνητική θώρακα.
Οι μειώσεις χρεώσεων και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από ταμεία προκαλούν άμεσα ταμειακά προβλήματα σε μικρομεσαίες κυρίως κλινικές, που δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με ταμεία. Αν τα ταμεία παγώσουν την πληρωμή οφειλών μέχρι τα τέλη του έτους, τότε, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μικρομεσαίες κλινικές θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.
Αποτελέσματα αγώνων 11ης αγωνιστικής της Α1 κατηγ. Χαλκιδικής
Πριν από 3 ώρες