Με αύξηση του πάγιου φόρου στα φθηνά τσιγάρα εγχώριου σήματος, που θα εκτοξεύσει την τιμή τους, σκοπεύει η κυβέρνηση να κλείσει την τρύπα στα έσοδα. Διαμαρτύρονται περιπτερούχοι και ελληνικές εταιρίες που βλέπουν κάθετη πτώση στις πωλήσεις.
Νέο κύμα αυξήσεων έρχεται να βάλει φωτιά στην τσέπη των...
καπνιστών ιδιαίτερα εκείνων που λόγω οικονομίας επιλέγουν τα φθηνά τσιγάρα, καθώς αυτή τη φορά εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών, η επιπλέον αύξηση της φορολογίας, για να εξασφαλιστούν τα έσοδα που υπολείπονται από τον ΦΠΑ και να ενισχυθεί το ταμείο του Δημοσίου.
Για την ενδεχόμενη αύξηση οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες εκπέμπουν σήμα κινδύνου, ενώ είναι σίγουρο ότι οι ελληνικές ετικέτες τσιγάρων θα σβήσουν από το χάρτη της εγχώριας αγοράς.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει τον πάγιο φόρο και όχι τον αναλογικό που επιβάλλεται επί των τσιγάρων, γεγονός που θα πλήξει σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, τα φθηνά ελληνικά σήματα, αφήνοντας ωστόσο ανεπηρέαστα τα ακριβά ξένα.
Μηδενικό θα είναι το περιθώριο μεικτού κέρδους σε περίπτωση εφαρμογής του νέου μέτρου, καθώς αν για παράδειγμα, ο πάγιος φόρος από 5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 αυξηθεί στο 20%, τότε σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς το περιθώριο κέρδους για φτηνές ελληνικές μάρκες (αξίας 2,40-2,80 ευρώ) θα μειωθεί έως και 33%, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί το περιθώριο για τις ξένες μάρκες (3,60-4,40 ευρώ) μέχρι και 22,6%.
Σήμερα η πλέον ζητούμενη λιανική τιμή για ένα πακέτο είκοσι τσιγάρων είναι τα 3,20 ευρώ, εκ των οποίων το 85,7% είναι φόροι. Το 67% είναι ο συνολικός ειδικός φόρος (που αποτελείται από τον πάγιο και από τον αναλογικό φόρο) και το 18,70% προέρχεται από τον ΦΠΑ. Εφόσον το σενάριο αυτό υλοποιηθεί, κάποιες ελληνικές μάρκες τσιγάρων θα σβήσουν από τον χάρτη, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου.
Στο μεταξύ, σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες περίπτερα από τη μείωση των εσόδων τους, ενώ σε επιστολή που απέστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το ποσοστό κέρδους των περιπτέρων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% και τα μισά εξ αυτών απειλούνται με λουκέτο μέχρι το τέλος τους 2011.
news247